Тъмните сенки зад премиера
Тъмните сенки зад премиера / снимка, архив: Gulliver/Getty Images

В сенките се крият чудовищата от нашето детство. Тъмната сянка е нещо страшно и опасно, това е мястото, от което може да изскочи страшно същество и внезапно да те сграбчи.

Това са сенките на нашето въображение и ние вече пораснали, сме свикнали да ги контролираме и държим настрана. Не се плашим лесно, защото вече не сме деца.

Сенките от нашето детство вече не ни плашат, но други сенки бързат да съживят страховете ни. Те се забелязват с просто око зад гърба на премиера.

Въпросът сега е дали тези сенки крият опасни същества и дали те не се притаяват зад професионалния му образ, готови да изскочат и да извършат редица поразии.

И докато премиерът излъчва професионално спокойствие и внушава солидност, сенките зад него се движат и говорят. И говорят все интересни неща.

Повечето от сенките искат да си пушат на спокойствие в заведенията. Сенките, обвити в дим, са доста страшни. Те плашат малките, но карат и големите да се питат, от кои сенки изпълзяха тютюневите чудовища и защо отново и отново това се случва в европейска България. Отговорът на въпроса ще бъде даден от партийните сенки в парламента, където от много сенки, мракът става все по-гъст.

Премиерът изглежда солидно, той е доказан финансист и хората са спокойни, че начело на правителството в тази тежка година стои солиден мъж. Зад солидния му гръб обаче партийните сенки вече играят на спокойствие.

И някои от тях се върнаха към една стара радиоактивна игра, наречена АЕЦ „Белене". Всички си мислехме, че тази игра е демоде, че сме й се наситили, но не. Партийните сенки си я искат, това е тяхната игра, играта, от която винаги са печелили.

Но няма нищо. Това са само сенки.

Премиерът стои внушително начело на правителството, а че там отзад сенките си играят игрите, няма страшно.

Сенките играят с огъня. Част от тях се захванаха със социална благотворителност. Почнаха да внушават, че е важно да се раздават пари и измислиха нова игра, наречена стабилизиращ пакет от социални мерки. Похвално, но опасно за всички онези, които работят и плащат данъци. Защото никой не е упълномощавал партийните сенки да си играят с общите пари и да ги харчат за популистки игри.

Но всичко е игра. Игра на сенки. Партийни. Обвързани. Неясни. Те играят своята игра, но това не бива да е играта на премиера.

Ала сам премиерът, осветен от партийния прожектор, хвърля дълга сянка зад себе си.