Симеон е жертва на лов на вещици
Симеон е жертва на лов на вещици / netinfo

Ник Маринов, икономически съветник на Симеон Сакскобургготски

Като бивш шеф на Агенцията за чужденстранни инвестиции сигурно знаете какви инвестиционни интереси е имал италианският бизнесмен Пиерпаоло Черини?

По моето време въобще не е идвал в агенцията. Аз този човек не го познавам.

Въобще не е идвал?

Въобще. Не. Изобщо по моето време не съм го виждал този човек. Не го познавам. И изобщо аз с италианци не се занимавам. При мен не идваха. Аз главно работих по няколко други проекта. Единият, по който най-вече работих беше „Марица Изток 1” и той се реализира. Имаше и други - „Шише джам” например беше много сериозна работа. Но с италианци не съм работил.

Тогава да разбирам, че не сте ползвали и частния самолет на г-н Черини?

Не, аз междудругото никога не ползвам…не знам дали знаете, но аз съм бил 30 години съм бил в Америка. Имам златен „Америкън Експрес”, имам „Виза”, имам всякакви карти и винаги по време на моите пътувания съм си плащал сам. Аз съм финансово независим. А с италианци изобщо не съм работил и ще ви кажа защо. Защото италианците почти не знаят английски и много трудно се комуникира с тях. Аз обичам да имам директна комуникация с хората.

Понеже сте икономически съветник на Симеон Сакскобургготски. Той споменавал ли е през годините за близките си отношения с този човек? И с братовчеда Виктор Емануил?

Не, не. По този въпрос изобщо не сме говорили. Когато имате отношения подчинен-ръководител, говорите по проекти, по които той ви извика. Той не може да ми се отчита на мен.

Понеже г-н Маринов се говори за някаква сделка с недвижим имот на Симеон Сакскобургготски, кажете ми …

Нямам информация по този въпрос.

…има ли бившият премиер имоти, които иска да продаде?

Не, не…по този въпрос не мога…

А вие бяхте шеф на предизборния щаб на НДСВ през 2001 година. Да ми кажете тогава ползваше ли се някакъв финансов ресурс от чужбина?

Вижте, да ви кажа откровено. Ако правим избори срещу Костов, хората сами идваха да помагат за изборите. Особено бизнесът. Така че още пет пъти да правим избори срещу Костов никакъв проблем няма да имаме с финансирането. Това да го знаете от мен. В България такава омраза срещу Костов аз не бях и сънувал. И бизнесът – всеки помагаше кой с каквото може. Така че не ни трябваха изобщо пари от чужбина.

Само с български спонсори?

Само с български спонсори, да. Даже имаме и документация, всичко е оформено и т.н. може да се провери. Тази италианска връзка изобщо не я знаем. В Италия се загубиха изборите от Берлускони и сега има лов на вещици. Също и на много големи финансови интереси, защото Савойската фамилия е много богата и оттам страда и нашият цар косвено. Така че докъде и какво е ще се уточни в бъдеще. В момента са само спекулации.

А Вие ме подсещате и нещо друго. Симеон Сакскобургготски е бил определен за изпълнител на завещанието на чичо си…вярно ли е това?

Оооооо, това не го знам, това не го знам…Съжалявам.