Сара Пейлин разпали страстите в Холивуд
Сара Пейлин разпали страстите в Холивуд / снимкa: БГНЕС

Сара Пейлин въплъщава много неща, които либералите в Холивуд обичат да мразят - от противопоставянето й срещу гейбраковете до подкрепата й за правото за носене на оръжие. Въпреки това тя притежава две качества, пред които те се прекланят - магнетизъм на звезда и велик сценарий. Затова и републиканците в Холивуд, често пъти засенчвани от колегите им с леви убеждения, се стремят да инвестират в звездния имидж на партньорката на Джон Маккейн в предстоящите на 4 ноември избори, за да съберат подкрепа в един град, който е добре известен с щедрите си донорски срещи и събития за демократите. "Тя несъмнено притежава магнетизъм на звезда и е подходящ за Холивуд кандидат. Самият аз предложих да организирам донорска среща за нея," каза шефът на Метро Голдуин Майер Хари Слоун, един от най-известните републиканци в Холивуд.

Пейлин разтърси надпреварата за Белия дом, разпали ентусиазма на преди това апатичните поддръжници на Маккейн и привлече подкрепа от жени, гласоподаватели от селскостопански райони и южняци, сочат последните проучвания. Слоун каза, че все още няма планове за донорска среща за Пейлин в Холивуд, тъй като лидерите на кампанията й са заляти с подобни искания от цялата страна след дебюта й на националния конгрес на Републиканската партия на 3 септември. Говорител на кампанията не пожела да разкрие намеренията на Маккейн и Пейлин по-далеч от текущата седмица, но различни изпълнителни директори в Холивуд казаха, че се носят слухове, че сенаторът от Аризона и губернаторката на Аляска ще минат през Калифорния по-късно този месец или следващия.

Кандидатите демократи отдавна се ползват с дарителска подкрепа в Холивуд. До края на юли претендентът за кандидатурата на Демократическата партия тогава Барак Обама събра 5,2 милиона долара от развлекателната индустрия в сравнение със събраните от Маккейн 885 000 долара, според Центъра за активна политика. "Резултатът тук е 10 на 1, що се отнася до актьори, които подкрепят Обама срещу Маккейн. Има значителна група от републикански поддръжници в Холивуд, но те не са толкова открити," каза политическият анализатор Алън Хофенблум. Холивуд ще застане отново зад Барак Обама на 16 септември, когато Барбара Стрейзънт ще пее на дарителска конференция в Бевърли Хилс, на която се очаква да бъдат събрани 9 милиона долара.

Някои политически наблюдатели в Холивуд смятат, че Пейлин ще помогне да се мобилизира по-голяма звездна подкрепа около Обама. Те обаче твърдят, че режисьори, продуценти и други лица от шоубизнеса са запленени от личната история на партньорката на Маккейн, включително имиджа й на "хокейно мамче" и страстта й към лова. "Тези хора се интересуват от драма, а Сара Пейлин, бойна майка на пет деца, очевидно е интересен образ. В политическо отношение те може и да не са съгласни с нея, но са заинтригувани", каза политическия анализатор Джоел Фокс. Дългогодишният демократ Дан Гликмън, председател на Американската асоциация за киноиндустрия, присъства на националния конгрес на републиканците. "Важно е да покажем, че организацията ни има съюзници и в двата лагера. Въпросите, които ни вълнуват, са двупартийни," каза Гликмън. "Въпросът е дали Пейлин ще има по-голям успех от Маккейн. Твърде рано е да се правят изводи", каза той.

Появата на Пейлин окуражава консерваторите в Холивуд като Робърт Дейви, който играе в предстоящия да излезе по кината филм на режисьора Дейвид Зукер "Американска песен" - пародия за либерален кинодеец, който иска да бъде забранен Денят на независимостта 4 юли. "Често пъти режисьорите консерватори се чувстват заплашени и неспособни да изразят мнението си", каза Дейви, описвайки Пейлин като "енергизираща". От своя страна Зукер, бивш либерален демократ, преминал в лагера на консервативните републиканци, се надява филмът му, в който играе също холивудския републиканец Джон Войт, да помогне да се промени начина, по който Холивуд възприема филмите на консервативни теми. "Мисля че Холивуд има естествена склонност да прави антиамерикански филми. Това ще бъде безсрамно консервативен забавен филм, който, ако се хареса, ще има огромен ефект", каза Зукер.

Филмът тръгва по кината от 3 октомври, няколко седмици преди левия филм на Оливър Стоун "W" за американския президент Джордж У. Буш. /БТА/