Мерилин Монро
Мерилин Монро / Gulliver/Getty Images
Мерилин Монро e икона, секссимвол, легенда. Тя е много повече от сексапилната блондинка, за която се говори, че е била любовница на Джон Ф. Кенеди. Но не всички го знаят, пише Deutsche Welle.

Между сексапила и актьорското майсторство

Мерилин Монро е икона, секссимвол, легенда. В своята книга "Мит и муза" Барбара Зихтерман пише за нея: "Едва ли има привлекателна женска черта, която тя да не е притежавала". Същевременно обаче актьорските ѝ умения често остават на заден план. "Нейният сексапил и звезден образ изцяло засенчват актьорските ѝ качества."

Мерилин Монро
Gulliver/Getty Images

Символ на автентичността

В книгата са събрани оценките на известни личности, които говорят за феномена Мерилин Монро. Нейният последен съпруг, драматургът Артър Милър, казва: "Така и не разбрах как Мерилин се превърна в символ на автентичността. Може би обяснението е в това, че само с поглед тя караше мъжете да са готови на изневяра, а жените - да се пръскат от завист."

"Прекарвахме много време сами"

"Мерилин не можеше дори за миг да си подаде главата навън, без да рискува да бъде снимана от дебнещите навсякъде фотографи. Така прекарвахме много време сами заедно", спомня си още Милър. Това обаче е позволявало на двамата да водят дълги разговори - много повече, отколкото при други обстоятелства, добавя той.

Мерилин Монро и Артър Милър
Gulliver/Getty Images

Пуританска Америка

"Въпреки промените от 1960-те години, въпреки сексуалната революция и феминизма, в своята дълбока същност Америка си остава една пуританска култура, която се чувства застрашена от силата на секса и която сочи с пръст всекиго, който преминава границите.", пише Барбара Зихтерман.

Мерилин Монро
Gulliver/Getty Images

Силата на харизмата

Писателят Труман Капоти е бил един от най-близките приятели на актрисата. Той пише следното за нея: "Тя притежава това сигурно присъствие, това вътрешно излъчване и тази изведнъж изригваща интелигентност, които на сцената остават невидими."

Скандална, секси и неповторима: Фаталната Мерилин Монро (СНИМКИ)

Власт и влияние

Макар и по-късно Монро успява да разкъса оковите на Холивуд: "Дълго време осмивана в бранша, тя успява да подчини филмовата индустрия. Сценаристи и режисьори започват да се съобразяват с нея и да търсят съгласието ѝ. Защо ли? Защото фабриката за мечти просто не успя да произведе нова блондинка, която да заеме нейното място.", казва Джойс Каръл Оутс.

Цената на успеха

"Мерилин е продукт на 1940-те и 1950-те години. Тя беше доказателството за това, че в американската психика сексуалността и сериозното просто не могат да съществуват паралелно, че те са дори противоположности и взаимноизключващи се понятия. Накрая Мерилин Монро все пак се предаде и отново се снима във филм гола в един басейн." , пише Артър Милър.

Знаехте ли това за Мерилин Монро? (СНИМКИ)

Ранна смърт

"Имам усещането, че в тази професия тя няма да доживее до старини. Знам, че звучи абсурдно, но просто е така. Опасявам се, че тя ще умре млада. Същевременно се надявам, даже се моля да живее достатъчно дълго, за да може този уникален талант, затворен в нея като дух в бутилка, най-сетне да излезе навън.", пише Труман Капоти през 1955, седем години преди смъртта на Мерилин Монро.

Мерилин Монро
Gulliver/Getty Images

Много повече от секссимвол

Близките ѝ приятели и истинските ѝ фенове знаят, че Мерилин Монро е много повече от "блондинката на Холивуд", смятана за любовница на Джон Ф. Кенеди. Тя се е застъпвала за различните - така например е помогнала на Ела Фицджералд за изява в клуб, в който не са посрещали тъмнокожи изпълнители. Обичала е поезията и литературата. И е отстоявала своето.
Deutsche Welle