Мерилин Монро
Мерилин Монро / Guliver/Getty Images
Когато умира на 5 август 1962 г., 36-годишната Мерилин Монро е звезда от световна величина. Екранната сирена, участвала в десетки филми, е почитана като холивудска икона. Личният й живот е възприеман като твърде скандален за времето си и постоянно е във фокуса на медийното внимание.
 
Толкова много неща са изписани за Мерилин Монро, че едва ли е останало нещо неразбулено около нея, освен истината за смъртта й, залегнала в не една конспиративна теория. Въпреки това, по случай 55-годишната от кончината й, официалната причина за която е свръхдоза барбитурати, сайтът Patch предлага няколко по-малко познати факта за легендарната актриса.
 
 
Името на Мерилин Монро е променяно многократно
 
В акта за раждане на появилата се на бял свят на 1 юни 1926 г. бъдеща звезда е записано името Норма Джийн Мортенсън. Според кръщелното свидетелство името й е Норма Джийн Бейкър. В изявите си като модел, прехвърлилата 20-те хубавица използва имената Джийн Норман и Мона Монро. Веднъж утвърдила се като актриса, първоначалната й идея е да се нарече Джийн Адеър. В хотелски регистрации използва името Зелда Зонк. Неофициално звездата се нарича Мерилин Монро през 1946 г. Името, с което остава в историята, става официално през 1956 г.
 
Мерилин Монро е била омъжена три пъти
 
Едва 16-годишна се омъжва за съседско момче на име Джеймс Дохърти. Първият й брак приключва през 1946 г. Вторият й брак, с бейзболната легенда Джо Димаджо, продължава едва девет месеца през 1954 г. Третият съпруг на Мерилин Монро е известният драматург Артър Милър. Бракът им продължава от 1956 до 1961 г.


 
Пластични операции
 
През 1950 г. агентът на Монро, Джони Хайд, плаща за две пластични операции - промяна на мекия хрущял на върха на носа й и поставяне на имплант в брадичката й.
 
Естествен цвят на косата
 
Естественият цвят на косата на Мерилин Монро е светло кестеняв. Звездата изпробва девет руси нюанса, преди през 1952 г. да се спре на запазената си марка - платинено русото.
 
Мерилин Монро не е глуповатата блондинка, която често пресъздава на екран. В действителност коефициентът й на интелигентност е бил 168.


 
Монро има принос за зашеметяващата кариера на джаз легендата Ела Фицджералд
 
През 50-те години на миналия век Мерилин Монро се свързва със собствениците на популярен нощен клуб в Холивуд и ги моли да наемат Ела, на която е голяма почитателка. В замяна актрисата обещава да седи на маса на първия ред всяка вечер. Монро спазва обещанието си и така помага на Фицджералд да поеме по пътя на славата и да се превърне в легенда на джаза.
 
Мерилин Монро е имала някои необичайни хранителни навици
 
Закуската на Монро е била доста странна. Актрисата е затопляла чаша мляко върху гореща чиния, след което е добавяла две сурови яйца, разбърквала ги е с вилица и е изпивала сместа. Предпочитана й вечеря е била варен стек или агнешки котлети с гарнитура от четири или пет сурови моркова.
 
Мерилин Монро и писателите
 
Освен че покорява сърцето на Артър Милър, Монро е била любимка и на други известни автори, които са си представяли именно нея в образа на техни героини - Труман Капоти и Жан-Пол Сартър.


 
Най-ценното й притежание е със сантиментална стойност
 
Любимото притежание на Мерилин е бяло пиано, купено от нейната майка и по-късно продадено. Години по-късно Монро успява да си го върне. Музикалният инструмент е едно от най-скъпите пиана в света. На търг през 1999 г. певицата Марая Кери плаща за него 662 500 долара.
 
Мерилин Монро има само една американска актьорска награда
 
Монро никога не е била номинирана за "Оскар". През 1959 г. е удостоена с награда "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия за ролята си в "Някои го предпочитат горещо"
 
Култовата рокля, с която Мерилин Монро е облечена на рождения ден на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди и изпълнява "Happy Birthday Mr. President", е продадена на търг за 4,8 милиона долара.


 
Обещанието на Джо Димаджо
 
Мерилин Монро кара втория си съпруг Джо Димаджо да обещае, че ще поставя цветя на гроба й всяка седмица, ако тя умре преди него. Димаджо спазва обещанието си в продължение на 20 години и изпраща три пъти седмично половин дузина червени рози на гроба й, преди да се откаже, след като разбира, че почитатели на екранната легенда постоянно ги крадат.
БТА