Ройтерс: Българското правителство се бори за евровота
Ройтерс: Българското правителство се бори за евровота / netinfo

Българското коалиционно правителство трудно удържа позициите се при първите избори за Европейски парламент. Ниската избирателна активност подчерта чувството на безсилие от корупцията и бедността, коментира Ройтерс.

Над две трети от имащите право на глас останаха в домовете си, много от тях разочаровани от липсата на напредък по време на двегодишните реформи на коалиционното правителство и борбата с престъпността.

“Правителството трябва да се тревожи. То губи подкрепа”, смята независимият анализатор Харалан Александров. Управляващата коалиция бе замесена в корупционен скандал между министъра на икономиката и главния следовател на страната.

По-рано този месец министърът на икономиката Румен Овчаров бе принуден да излезе в отпуск, след като прокуратурата започна разследване по обвиненията в корупция и изнудване. Изборите бяха успех за новата дясна партия на софийския кмет Бойко Борисов, който печели 21,0-25,4% от гласовете. Заедно със социалистите и турската партия, ГЕРБ вероятно ще си осигури пет от 18-те места в Европейския парламент. /БГНЕС/