Зинта и Гемпа са заедно от година. Запознали се по видео - и веднага се влюбили. Нищо ново, ще кажете. Но двамата не са хора, а представители на един изчезващ вид, при който намирането на партньор става все по-трудно. Вижте ги:

„Те са влюбени и обичат да са заедно. Гемпа е по-привързан. Той наистина има нужда от Зинта. Тя е по-скоро самстоятелна, понякога и е добре сама, но Гемпа обачи винаги иска да е с нея и много, много я харесва“, казва Матийо Марешал от белгийския зоопарк, където те живеят .

Двата орангутана са живели в различни зоологически градини, в различни страни. Кадри показват, как те са се запознали. В Щутгарт на Зинта и пускат видеото с Гемпа - мъжки орангутан млад и в полова зрялост. На Гемпа също му показват видео с Зинта. Той веднага е запленен от прелестния женски орангутан, в най-добрата си възраст.

Дали обаче двата орангутана ще се харесат и в реалния свят?

Битката за оцеляване на орангутаните (ВИДЕО)

Уредничката на зоопарка в Щутгарт Мариане Холткьотер е организирала видео запознанството.

Първата среща е от решаващо значение. И веднага си проличава, че тези две човекоподобни маймуни сякаш са родени една за друга.

„Веднага стана ясно, че Гемпа поема инициативата, но Зинта очевидно няма нищо против. А след това всичко изглежда малко странно. Орангутаните се прегръщат крепко и дълго стоят прегърнати. Това не е някаква мимолетна прегръдка, а след това започват малко да се скубят, един другиго и да издават особени звуци. За всеки, който не е свикнал, звучи направо като агресия. Чак да те хване страх. Но то изобщо не така. И всъщност е добър знак“, казва Мариане .

Идеята за този необичаен метод принадлежи на Уили Смитс, който се грижи да орангутани на остров Борнео. По скайп той обяснява как се разбира, когато орангутаните се влюбват.

„Долната челюст увисва и те започват да издишват по един особен начин. Първо се отдръпват леко настарна, после поглеждат отново видеото. По тези реакции ние можем много точно да установим влюбването“, казва той.

Звучи просто. Но може ли видео запознанството да подобри и потомството в зоологическите градини? Досега чифтосването се извършва по определени показатели. Най-важни са генетичните аспекти. Мариане Холткьотер е член на комисията на европейската програма за застрашените видове. Тя смята, че сегашната система не функционери оптимално.

„Всички знаем, че са изключително чувствителни. Реагират много емоционално на промените на околната среда, на надзирателите и на новите си партньори. Знаем също, че понякога ги обзема силна тъга. Това ни кара да мислим, че те по някакъв свой собствен начин избират партньорите, с които се чифтосват. Начин, който ние все още не разбираме напълно“ казва зоологът.

Ясно е обаче, че орангутаните търсят партньор, който да харесат. Когато живеят на свобода, изборът е право на женските. Има два вида мъжки орангутани-едните имат дебели бузи и изпъкнали челюсти и реват толкова силно, че се чува на километри в джунглата. Но според Мариане тези мъжкари са много груби с женските. Но женските имат избор, защото наоколо се подвизават и мъжкари с не толкова издути бузи, които обаче също са полово узрели. Те се държат по друг начин, по тихи са и се отнасят приятелски с женските.

В зоологическите градини обаче няма подобен избор. И видео запознанството е добра възможност предварително да се установи дали изобщо възниква симпатия между орангутаните.

Уили Смитс смята, че това е само първата крачка.

Според него трябва да се търси оптималната комбинация между хуманното отношение към животните и добрата генетична перспектива.

За да се намери такава оптимална комбинация, трябва по-сериозен изследователски проект.

Зинта и Гемпа проявиха интерес един към друг, макар че още преди това, по документи, бяха предопределени един за друг. Запознанството им чрез видео беше само тест, който даде много положителен резултат. Един експеримент, който би могъл да подобри трудното размножаване на човекоподобните маймуни.

Още за орангутаните:

Орангутаните в Мелбърн се забавляват с видео игри (СНИМКИ)

Женски орангутан от зоопарка в Пърт е обявен за най-стария в света (ВИДЕО)

Орангутани играят на компютър

Заточват орангутан пушач на безлюден остров да отказва цигарите
Deutsche Welle