Заради увеличеното търсене на евтините растителни мазнини се изсичат или изгарят милиони хектари тропически гори на островите Суматра и Борнео, част от Малайзия и Индонезия, където живеят симпатичните орангутани. По данни на екологичната организация Greenpeace заради палмовите плантации тези уникални маймуни ще изчезнат от лицето на планетата до 25 години.

Орангутаните в Борнео са заплашени от изчезване заради добиването на палмово масло. Липсата на храна ги прави слаби.

Но надежда има.

Спасители ги избавят и местят в по-добри условия.

Мисия за деня на д-р Паки Раж е да спаси майка и дете.

"Този терен е изключително непредвидим и всичко може да се случи. Трябва да си добре подготвен, но и спокоен" казва д-р Раж.

Заточват орангутан пушач на безлюден остров да отказва цигарите

Не са лесни за хващане и възстановяването им иска време. Грижите отнемат 2 месеца в Център за възстановяване на орангутани в Борнео.

Орангутани играят на компютър

Първо, получават идентификационен номер. Това са грижи за разпознаването им. После трябва да се отдели майката от бебето, за да не го нарани. Тя няма да го направи нарочно, но е под влиянието на лекарства и стрес.

Орангутаните в Мелбърн се забавляват с видео игри (СНИМКИ)

Когато майката изглежда под напрежение екипът трябва да се мобилизира бързо. Ако нещо се обърка, двойката трябва да се раздели. Малкото бебе се освобождава в новата си среда. Когато е на ново място, майката се плаши и може да избяга.

"Трябва да внимаваме, защото майката може да реши да се върне и да започне да ни преследва.В този случай семейството се приспособява без проблеми. Това е най-голямото щастие за нас. Всичко е като кръговрат. Хващаме животно и го носим в нова, по-добра среда. Ето, затова обичам работата си", казва д-р Паки Раж.

Това е история с щастлив край. Битката за оцеляване продължава.