Орангутани играят на компютър
Орангутани играят на компютър / netinfo

Два орангутана, живеещи в зоопарка на Атланта, се научиха да играят на компютър. Четиригодишният Бернас и неговата майка Маду играят, като натискат бутоните на сензорен дисплей.

Експериментът се провежда с цел изучаване на познавателните способности на приматите. Панелът, чрез който маймуните управляват играта, е вграден в дърво. Посетителите могат да наблюдават играта на специален екран.

По мнение на сътрудничката на зоопарка Тара Стоински, наблюденията могат да помогнат хората да разберат доколко умни и съобразителни са приматите.

В една от игрите орангутаните съпоставят идентични фотографии или подбират към изображенията на животни съответстващи звуци от дивата природа. За правилен отговор се полагат лакомства, пише БГНЕС.

C помощта на друга програма приматите рисуват. Техните "шедьоври" са изложени в зоопарка. Подобни изследвания се провеждат и в зоопарковете на Вашингтон и Чикаго. По мнение на учените, чрез познаването на навиците и реакциите на орангутаните може да се помогне на животните, живеещи в естествена среда, по-лесно да намират храна. На индонезийскиите острови Суматра и Борнео живеят 37 хиляди орангутана.