Орангутаните в Мелбърн се забавляват с видео игри (СНИМКИ)
Орангутаните в Мелбърн се забавляват с видео игри (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Орангутаните в зоологическата градина в Мелбърн се включиха във високотехнологичен проект, който цели да ангажира вниманието им, като им дава контрол върху видео игри и приложения, съобщи Гизмодо.

Как маймуна реагира на фокус? (ВИДЕО)

Гледачите в зоологическата градина работят заедно със специалисти от Изследователския център за естествени социални потребителски интерфейси на "Майкрософт" към университета на Мелбърн. Проектът им е новаторски и ще допринесе за по-доброто разбиране на начина, по който орангутаните учат, използват технологията и правят избор.

Учените използват екран на пода с размера на тялото, който дава възможност на орангутаните да участват физически в прожекцията, като се търкалят, търкат или преместват нещо. Прожектираният екран е като тъч скрийн. Благодарение на авангардна технология конзолата Xbox Kinect на "Майкрософт" се контролира с глас и жестове.

При първите опити 12-годишният орангутан Малу оправда очакванията. Когато видя движещата се по пода червена точка, той веднага отиде при нея и я целуна. Точката експлодира, но когато пак се появи, той отново я целуна. Това показа, че орангутаните искат да общуват не само с ръцете си.

Орангутани играят на компютър

Проектът цели да осигури стимули за маймуните, да им даде възможност за инициативност, да им поставя задачи за решаване. След време ще стане възможно и посетителите да си играят по този начин с тях.

Учените искат да видят как орангутаните, които са общителни същества, ще реагират на играта с хора, когато имат възможност да я контролират. Когато са на свобода, орангутаните трябва да решават много ежедневни проблеми - да намерят храна, подслон, партньор. В зоологическата градина това не им се налага, затова е добре да им бъдат осигурявани умствени предизвикателства.

Източник: БТА