Мосьо дьо Вилпен, bien venu в дебата у нас
Мосьо дьо Вилпен, bien venu в дебата у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

През последните напрегнати дни млад ляв политик влезе в роля в един трамвай, получи огромен кредит на доверие в зала 1 на НДК, реши да сформира як екип от яки съветници. И докато първите две неща са спорни, то последното е достойно за уважение.

Получава се леко френски оттенък, след като бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен прие да предвожда специален съвет към премиера.

Идеята не е лоша – става дума за група важни и интелигентни хора, които могат да помагат в търсенето на ключета за многобройните заключени брюкселски врати.

Иначе, за да не бъдем винаги критични, редно е да поднесем аплодисменти за постъпката на Станишев. Винаги е добре един ръководител да се обгражда с по-умни хора. Сигурен съм, че избраните съветници се чувстват отлично на брюкселска територия. Дали обаче ще се оправят така добре и в България? От някои изявления става ясно, че екипът на Доминик дьо Вилпен щял да ни посещава веднъж месечно. Тук вече става интересно.

Естествено, далеч съм от мисълта да ги предупреждавам за опасности при месечните визити като безбожно скъпи таксита, съмнителни хотели, скалъпени сметки по ресторанти. За това беше писано достатъчно, а и този евтин алъш-вериш ми идва в повече.

Искам обаче да ги предупредя за драматичния културологичен шок, който ги очаква. И ако Дьо Вилпен поназнайва нещо за грубоватия хумор, сатира и забава на Гаргантюа и Пантагрюел, сигурен съм, че и най-големият спец по френски език, натоварен с мисията да превежда на Дьо Вилпен, ще бъде затруднен по време на престоя му на родна почва.

Отскоро в родината се говори на нов и твърде забавен български, който изисква отделен анализ на истински специалисти. Но тъй като трябва всячески да помагаме на хората, които ще съдействат за отваряне на брюкселското кранче, длъжни сме и ние, обикновените франкофони, да помогнем с каквото можем.

Само по този начин Дьо Вилпен ще успее да вникне в дълбоката българска душевност и актуален начин за водене на разговор.

Поради тази и ред други причини си позволявам да съставя скромен, абсолютно непрофесионален речник със задължителни думи и изрази, които всеки чужденец трябва да знае, преди да стъпи в България. Ако Дьо Вилпен запамети поне половината от тях и ги разкаже на Жозе Пике, Антонино Виторино, Онъс Салми и останалите от борда, със сигурност комуникацията на родна почва ще достигне нови висини.

И така, уважаеми съветници, уважаеми г-н Дьо Вилпен, добре дошли в час по български език за начинаещи. Днес ще учим следните 15 думи, които се срещат в медийното пространство и очевидно се използват в публична, улична и всякаква друга реторика.

Мол - Grande surface

Риалити - Tele realite

Специални разузнавателни средства - Moyens speciaux de renseignement

Простащина - Grossierete

Лигавя - Couvrir de salive

Жиголо - Gigolo

Пластилин - Cire a modeler

Циркаджия - Saltimbanque

Мушморок - Chafouin, chafouine

Компаньонка – Demoiselle, de compagnie

Просия - Mendicite

Пудел - Barbet

Топки - Balloches

Батко - Le frere aine

Bien venu - добре дошъл