Малкият глупак Абделхамид Абауд - „мозъкът на атентатите в Париж
Малкият глупак Абделхамид Абауд - „мозъкът на атентатите в Париж / netinfo

Абделхамид Абауд е смятан за "мозъка" на кървавите нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 129 души, а над 350 бяха ранени, пишат Франс прес и ДПА. Абауд е на 28 години и е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на Ислямска държава, който години наред беше неуловим за полицията в ЕС.

Семейството на Абауд произхожда от Мароко. Абауд използва псевдонимите Абу Омар Суси или Абу Омар ал Балджики. Второто в превод означава Абу Омар Белгиеца.

Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета, разказва бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор".
Този малък глупак обаче сега е смятан за човека, замислил ужасяващите атентати в Париж.

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Молебнек, е познавал добре Абауд. Братът на Салех - Ибрахим, който беше едно от камикадзетата в Париж, което се взриви на булевард "Волтер", без да убие никого освен себе си, също е познавал Абауд. Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.

Кои са парижките атентатори?

Абауд привлече вниманието на белгийските вестници в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младият джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето.

Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД. Абауд се появява с рехава брада и афганистанска шапка във видеозапис на ИД, в който се хвали как върши жестокости и в който се вижда как шофира камион, който влачи обезобразени трупове, транспортирани към общ гроб. Преди така влачехме големите ремаркета с подаръци и с багажи за ваканцията в Мароко, а сега влачим безбожниците, които се бият срещу нас, онези, които се бият срещу исляма, казва в този запис Абауд, като се усмихва.

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел.

Ние имаме хубав живот, дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря, каза през януари бащата на Абделхамид Абауд - Омар Абауд.

Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашите животи бяха унищожени, заради него, добави тогава баща му.

Атентаторът Ибрахим Абдеслам - мил, възпитан и чувствителен човек

Защо в името на Бога той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна, добави Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години. Той каза, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус.

Абделхамид Абауд е най-вече свързан с клетката от Вервие (белгийски град). На 15 януари тази година, броени дни след атентатите в Париж срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет, белгийската полиция щурмува къща във Вервие и уби двама нейни обитатели, които според разследващите готвели атаки срещу силите на реда.

Абауд не бил там, но в началото на февруари той твърди, че е планирал тези осуетени атентати в интервю за англоезичното издание на ИД "Дабик".

Ние в крайна сметка успяхме да достигнем до Белгия. Ние дори успяхме да се сдобием с оръжия и да установим място, на което да се укриваме, като същевременно планирахме да водим операции срещу "кръстоносците", хвалеше се той.

Двама, заподозрени в тероризъм, убити при спецакцията край Париж

Според белгийската преса Абауд е бил локализиран в Гърция, откъдето комуникирал с джихадистите, убити във Вервие. Операция в Атина за залавянето му обаче не даде резултат.

Успях да замина и да отида в Сирия въпреки ловът, който ми устроиха толкова разузнавателни, хвалеше се в "Дабик" Абауд.

На 20 юли Абауд беше осъден в Брюксел задочно на 20 години затвор по процес за мрежа за набиране на белгийски джихадисти за Сирия.

Малкият глупак Абделхамид Абауд  мозъкът" на атентатите в Париж
netinfo

Източник: БТА