Борисов: Емел Етем не ни е отпускала пари
Борисов: Емел Етем не ни е отпускала пари / netinfo

Интервю в предаването „Денят” на кмета на София Бойко Борисов, относно поредния притеснителен инцидент с рушаща се сграда в центъра на столицата. Събитията от деня, свързани с боклука и отказа на вицепремиера Емел Етем да отпусне допълнителни пари за справяне с щетите от наводненията в столицата.

Но в анонса ви има две неточни неща.

Да ги чуем.

Първо инцидентът, ние заедно с "Гражданска защита", с полицията, съответно и противопожарната охрана, за което им благодарим, още от снощи, по време на футболния мач имаше ронене на мазилка, сложихме охрана, за да не се получи някакъв инцидент. И днес ние сме я съборили, повтарям - всичките тези институции, мазилката, за да няма инцидент.

Второто уточнение да чуем и аз после ще направя едно.

А второто уточнение е, че вицепремиерът Емел Етем не е отпускала пари, за да говорим за допълнителни пари. Те просто ни отнеха от бюджета, нечувано и невиждано досега, близо сто милиона, когато аз станах кмет.

Сега, това уточнение, вероятно второто...

Ние не искаме нейните пари. Ние искаме това, което ни се полага. . .

Предлагам да започнем поред.

. . . което сме си изработили и сме си го вкарали с данъци в държавния бюджет. Това са близо половин милиард. И ако от 280 милиона, дадени за диги, на София са дадени един милион, това е над 280, това доколкото си спомням, по това време бях главен секретар, по-наводнен град нямаше, защото отидох и в Пловдив, и в Ихтиман, и наблюдавах наводнението.

Сега на вашите две уточнения ще трябва да кажа, че вие не ме изслушахте докрай, за да кажа на слушателите ни, че всъщност това на "Граф Игнатиев" се е оказало планирано от Столична община събаряне на опасни елементи. Анонсирах така случилото се днес в центъра на столицата, защото трябва да признаем, че хората в този толкова оживен район се поддадоха на страховете си, че пак сграда се срутва в центъра на града, в който живеят.

Именно затова в къщата на обесник да не говорим за въже, така че да не плашим хората допълнително.

Именно. Но в крайна сметка, ако сте следил информационните агенции, хронологически, първоначално всичките информации бяха, че хората стъписано стоят на "Попа" и си мислят, че поредната сграда се срутва. По-късно разбрахме от вас, че всъщност това е планирано мероприятие. А колкото до второто ви уточнение, искам да кажа, че госпожа Емел Етем е заявила днес по време на правителственото заседание, че за справяне с последствията от наводнения през 2005-2006 правителствената комисия е отпуснала на Столична община 2 439 340 лева. Това уточнение, което правите вие сега, връщам. . .

При искани 12 милиона от Столична община.

Тук няма как да ви репликирам, защото това е реплика по-скоро към вицепремиера. Ако искате да започнем по. . .

И самият факт, че ние сме дали доста повече, над 3 милиона за наводненията, показва, че ние сме се постарали сами да се справим.

Сега по първия въпрос. . .

Ами, аз не очаквам от. . . вижте, от това правителство и специално от такъв вицепремиер, да ме извинява, че е дама, явно тя е придобила много голямо самочувствие от това, че липсват български политици и че с мандата на ДПС, на турската етническа партия, ние влизаме в Европейския съюз. И тя като вицепремиер има явно основна заслуга в нейните си очи. Така че нека й простим това, че се вживява толкова като отговорен фактор.

Добре, сега да започнем по събитията. Първо, тази сграда, която на "Граф Игнатиев" вие организирахте срутването на опасната мазилка днес, се оказва пак в района на кмета на "Средец", чиято оставка поискахте заради трагедията на "Алабин".

Всъщност чия е отговорността в този случай, морална, пък и не само?

Отговорността е на тези, които притежават сградите и които не спазват закона и правят такива ремонти. Именно затова сега във вторник на срещата с районните кметове и с архитектите, със заповед и на главния архитект, и моя, всички такива сгради се оглеждат, проверяват и там, където сме в състояние, ще ги санкционираме и ще вземем мерки. Но неспазването на закона си е лична отговорност на всеки един гражданин. Ние не можем във всеки апартамент на София да пратим проверка, защото някой е решил примерно да си махне вътрешната стена. А оставка от кмета Станева поисках, просто защото е в непосредствена близост кметството и е могло да бъдат доста по-настойчиви в проверките си, въпреки че, повтарям, от тях те не са дали никакви разрешения, с което да са нарушили закона. Аз исках морална отговорност да понесе.

Всъщност докъде. . .

Днес г-жа Станева се справя отлично със задълженията си като районен кмет в... от махането на тази отронваща се мазилка.

Докъде стигна с обследването комисията, която назначихте да проверява потенциално опасните сгради? Има ли вече установена цифра на това колко са те в столицата?

. . . Тъй като ние от 2003 година ползвахме списъка, в който има доста разминавания, затова сега районните кметове и инспекторатът минават от сграда на сграда, лично я проверяват, за да може на личен подпис да дойде при мен този списък и съответно комисията, която съм съставил, да вземе отношение.

Сега по другия въпрос, за който стана дума вече. Вицепремиерът Емел Етем, която ви обвини днес, че управлявате столицата в стил, цитирам, за проблемите другите са отговорни, а общината е невинна. Всъщност така тя отговори на искането ви

министерството й да отпусне на столицата допълни средства за укрепването на дигите на реките Лесновска и Искър. Ще припомня на слушателите ни, че и вие настояхте и за средства, с които да се реши проблемът с опасните сгради. Дали очаквате подобен отговор и на това си искане? Просто доста интерес диалог провеждате с вицепремиера Емел Етем.

Ще повтарям. Тя се е самозабравила, защото влизането на България в Европейския съюз с мандата на ДПС, благодарение на нейната партия, я кара да бъде доста самоуверена в изказа си. Това, че тя говори как трябва да се подготвим и да ни отпускат пари за толкова видни неща, или й дава и самочувствието, че те насила са отнели парите от нашия бюджет. Основните министри са от ДПС, именно свързани с екологията и боклука. И доколкото разбрах, тя се опитва да намеси дори и президента Първанов. Смея да й отбележа, че явно нейният министър Чакъров не я е

уведомил. Но инициатива на президента Първанов преди няколко месеца, и беше лично негова, заедно с министрите си и те ни поканиха за рудника "Иван Русев" в Бобов дол. И ако президента не го бяха подвели тогава, мисля, че Румен Овчаров, че този рудник става за отпадъци, ние щяхме да извозим евентуално балите. Оттук нататък всички разрешителни минават през Министерството на екологията. И ние до този момент в две населени места сме се договорили с колегите общински съветници и кметове и се надявам с една добра програма до две-три седмици да се опитаме да почнем да возим бали там. Именно затова предлагам и технологии, които впоследствие могат и да преработят тези бали. А могат съответно и да преработват и боклука на съседните околни населени места.

Защото в отговор на. . .

Така че аз не съм се оплаквал от нищо. Аз изтеглих кредит и с 20 милиона виждате, че правим доста добри неща по улиците на София. А повтарям за г-жа Етем, която явно не чете. От един милиард приходи в хазната, 500 милиона ги дава София. И е нормално ние да искаме пари при неизпълнението на основно изискване на Европейския съюз, това е децентрализацията на местната власт, сиреч ние да си определяме данъците и таксите. И докато парите, именно затова правителството не приема децентрализацията, защото парите стоят при тях. А който държи парите, може да се надсмива, както Емел Етем. Ами, хайде да правим асфалт без пари, бе г-жа Етем. А правете диги без пари, да ви видя какво ще правите.

Тука трябва да уточним обаче. . .

Взехте парите на софиянци, а в същото време. . .

. . . че с четвъртата поправка на конституцията всъщност изпълнителната власт ще даде повече права на местната чрез финансовата децентрализация.

Въпреки, въпреки огромната съпротива на това правителство децентрализация ще има, защото и аз, и много колеги кметове сме обяснили на Европейската комисия всъщност как ни извиват ръцете. И затова си позволиха да извикат сто и кусур кметове на "Позитано" да им дадат партийни задачи за президентските избори.

Кажете сега. . .

Така че г-жа Емел Етем и тази партия. . . Тези, които се възползват от подкрепата им, да си сърбат попарата от това, което са направили. А София дали се управлява по-хубаво или по- не, всички хора виждат колко е светла, колко е по-уредена, колко площадки и паркове, и фонтани се направиха. Така че. . .

Кажете сега, след отказа на Емел Етем за тези пари, които вие поискахте в писмо от понеделник, как ще действате в така създалата се ситуация?

Нали те трябва да ги откраднат тези пари. Тези пари не трябва да отидат за детски площадки, тези не трябва да отидат за детските градини, какво че утре могат да загинат деца? Те трябва да ги превърнат в диги, в помощи и джамии надолу. Затова им трябват парите. Иначе кой нормален ръководител, вицепремиер на държава, ще кара или ще гледа това, което се случва в София, и се знае, че за столицата, да й напомня на тази госпожа, че са отделени 4 милиона и 700 хиляди лева за една година за капитални ремонти от това правителство и от нея. Четири милиона и 700 хиляди лева за цяла София за капитални ремонти. Не ги ли е срам?

Какво ще прави общината с опасните детски градини - 12 на брой?

Общината ще се справи, но трябва да се знае, че тези хора не правят абсолютно нищо за този град. Не ги знам колко правят. Днес бях до Търново, като го видях и тоя град как изглежда, надали правят нещо и за другите градове и за послушните кметове, да ги наречем.

Има ли резултат вече от проверката, която назначихте, и за опасните училищни сгради на територията на София, господин кмете?

За първи път, за първи път това правителство не даде и двата милиона дотации за ремонта за първата учебна, за 15 септември, за учебната година, за първи път.

Има ли много опасни училищни сгради в София, има ли резултат от проверката, която назначихте?

Погледнете училищните дворове, освен тези, които направихме със спонсорство на отделните фирми и ще продължим да правим, как изглеждат асфалтовите дворове? И децата като тичат и спортуват, ето ти травми още от малки. И това ние го гледаме и си

обясняваме колко било добре и розово. Вместо госпожа Емел Етем да дойде един ден да види какво е състоянието, да каже - абе, дай, ще се опитаме отнякъде да намерим, да ви помогнем и на вас като на всички там по смесените райони, тя ще ми дава оценка и квалификации. Мен са ми дали избирателите оценка. Да видим на нея колко ще й дадат.

Кажете сега за боклука. Кажете, господин кмете, за боклука. Министърът на околната среда и водите обеща днес, с което и вие сега се ангажирате, до седмица-две да започне извозването на балите от "Дружба". Къде, в кои общини изразиха готовност да приемат опакованите отпадъци на столичани?

Извън общините, извън община София ние можем да возим бали само с разрешение на правителството и съответно на тези населени места. И аз вече няколко месеца чакам, тъй като президентът Първанов и ден днешен твърди, че ще помогне за извозването на

боклука. Сега вече нямат притеснение, че ще се кандидатирам за президент и би трябвало да ни погледнат с едно око поне, малко да помогнат на града.

Добре, кажете - две от общините са проявили разбиране и общинските съвети ще подкрепят приемането на боклука, казва министърът на околната среда. . .

Даже в една от общините е минало и на общински съвет.

Няма да ни кажете къде са тези общини?

Няма да ви кажем, защото онзи ден само от това, че подписах три заповеди да започнат е … на трите площадки, определени от Общинския съвет много отдавна за изграждането на завод, Кубратово, гара Яна и Кремиковци, веднага още същия ден в 6 часа някой организира в Кубратово митинг и стачка. И днес се срещнах с хората и им обясних. Просто аз ако не ги възложа тия ….утре някой може да ме обвини в бездействие.

Кажете накрая - подготвихте ли се вече за срещата си с лидера на Демократи за силна България Иван Костов, който поиска до 30 септември да му предоставите поне едно конкретно доказателство за твърденията си, че той или член на неговото семейство са нанесли щети на Столична община?

За съжаление още срутената сграда показа кръга от фирми, които са около него и неговите приятели. Той надали си мисли, че някъде стои Иван Костов и неговата фирма взела три магазина. Но кръгът от фирми, които се движат около него, са ясни и са видни. И при кафето "Лаваца", и при магазина, който се срути, и от много други.

Това ли ще му предоставите?

Така че аз в личен план ще му представя това, което имаме като проверки, и освен това всичко това е ставало по негово време и той, аз никога не съм казвал, че той самият, на негово име има два магазина да... е взел. Но носи цялата политическа отговорност за това, което е вършило СДС по негово време като ръководител, премиер и лидер на тая партия в столицата. Кой да носи отговорност? Само Софиянски? Не, тези, които са излъчвали общинските съветници.