Биран - родно място и музей на Кастро
Биран - родно място и музей на Кастро / netinfo

В уединената плантация, от която забогатял баща му, беден испански емигрант, точно преди 83 години се родил Фидел Кастро - човекът, който промени съдбата на острова и който продължава да има влияние, въпреки оттеглянето си поради проблеми със здравето.
   
Отворена за посетители от 2002 г., плантацията в Биран, родно място на семейство Кастро, се издига в средата  на поле от захарна тръстика и зеленеещи се хълмове, на 800 км източно от кубинската столица.
   
Там са родени седемте деца на Анхел Кастро Архис и Лина Рус Гонсалес, сред които и Фидел на 13 август 1926 г., а през 1931 г. Раул, който през 2006 г. замести болния си, но все още активен брат начело на комунистическия остров.
   
В "селцето" на Кастро има 27 сгради, сред които хотел, бакалия, хлебарница, арена за бой на петли, поща, кино, училище и бар, в който "Раул е бил известен с навиците си", разказва Ласаро Кастро, гид в Биран, който няма роднинска връзка с известната фамилия.
   
"Барът носеше името на Раул, но бе сменено на Палома, когато Раул започна да се укрива, за да избяга от репресията на полицията на Фулхенсио Батиста, свален от власт през 1959 г. от партизаните на Кастро, потвърждава 38-годишният гид и допълва на мига : "Раул играеше много по-добре билярд от Фидел".
   
Имението, което функционирало в условията на почти пълно задоволяване на всички потребности, "с купони за работниците, които те използвали вместо пари", "със сигурност е повлияло на начина на мислене и светоусещане на Фидел и на Раул, който е живял там повече, отбеляза гидът.
   
Фидел Кастро, който на шест години бил изпратен  да учи в Сантяго де Куба, без никакво съмнение е бил чувствителен към присъствието на десетки работници от Хаити, които живели в бедните колиби на плантацията от 11 000 хектара, изтъква Ласаро Кастро.
   
"Ел Команданте" вече бил отбелязал, че баща му, "много богат според местните стандарти", имал почти 300 работници.
   
Днес са останали само 11 сгради, грижливо поддържани от властите. Семейната къща изгоряла през 1954 г., но била възстановена напълно по инициатива на Селия Санчес, бойна другарка и приятелка на Фидел Кастро, "която не искаше да види това място превърнато в музей", твърди местен партиен функционер.
  
Останали са само няколко мебели и много снимки на "Команданте" и на семейството му, както и пушка на Раул Кастро, която подарил през 1958 г. на майка си Лина, "която обичала много оръжията" и живеела в къщата на Фидел в имението, разказва Ласаро Кастро.
  
Останали са и бейзболен костюм и бельо на Фидел Кастро, строго пазени в къщата, която била построена за краткия му брак през 1948 г. с Мирта Диас-Баларт, в която обаче никога не е живял.
   
След смъртта през 1956 г. на Анхел Кастро, който по думите на  Ласаро помолил Фидел да не замесва Раул в революционните дела, и тази на Лина Рус през 1963 г., погребана в Биран, Хуанита Кастро е последната от семейството , която живее в имението, национализирано не без стълкновения през май 1959 г.
   
Несъгласна с Фидел за просъветската му "авторитарна " промяна , тя напуска Куба и отива в Мексико през 1964 г., където живее сестра й Ема, женена за мексиканец, след което заминава за страната враг на по-големия й брат - САЩ.
  
"Но преди да замине, тя разбива касата на Анхел Кастро и взима книжа, документи без стойност, но които са наследство на семейството", казва Ласаро Кастро пред отворената врата на касата.
   
Единственото място, което не може да бъде снимано от посетителите: стаята на майката, в която портрет на Фидел, който е с брада и в маслинено зелената си униформа, стои редом с този на Христос и светците. (БТА)