/ БГНЕС
Днес в Подмосковието бе отрязана елха, която ще бъде инсталирана на Съборния площад в Кремъл, предаде ТАСС. Тя ще стане главната новогодишна елха на страната.
 
Дървото е 100-годишно, високо е 27 метра, а диаметърът на ствола му е 60 сантиметра. Очаква се да бъде доставено със специален транспорт в столицата на 18 декември.

Руският Дядо Мраз: Моля, не искайте нови коли и апартаменти
 
В Русия първите коледни елхи са инсталирани в края на 16-и век и началото на 17-и век. Традицията обаче не получила голямо разпространение - елхи се поставяли единствено в царските покои и болярските дворци.
 
При управлението на Петър Първи (1672 - 1725) било сложено началото на инсталирането на хвойнови дървета преди празника - на Съборния площад в Кремъл и други места в Москва. Този обичай бил заимстван от германци, които живеели на днешната територия на района Лефортово в Москва. Главните улици в Москва и домовете на богаташите били украсявани с хвойнови дървета и клонки.

Ако искате отговор от Дядо Коледа, не пишете на руски и китайски

елха
БГНЕС

От декември 1996 г. на Съборния площад в Кремъл се инсталира жива елха. През 2001 - 2004 г. заради студовете живото дърво е заменено с изкуствено. През последните няколко години живата елха се отсича в Подмосковието - през 2015 г. и 2016 г . в Истринския район, а през 2017 г. в Домодедово. Изискванията са дървото да е поне на 95 години, да е високо около 30 метра, а диаметърът на ствола му в мястото на срязването да е 60-70 сантиметра. Освен това короната на дървото трябва да има пирамидална форма.
 
По традиция в украсяването му участват деца от многодетни семейства, възпитаници на детски домове, учащи се. След приключването на празника елхата се демонтира, а дървесината й се използва за производство на сувенири.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА