Административният съд в Кърджали постанови да бъдат ръчно преброени действителните бюлетини от преференциалния вот за кандидата за общински съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Стоян Георгиев. 

Същият оспори решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за новоизбраните общински съветници в частта, касаеща коалицията. Според Георгиев, в изборните протоколи не са отразени правилно преференциалните гласове за него, което го е лишило от съветническото място.

Равносметката след балотажа: Какво е разпределението на партиите в големите градове

Припомняме, че на изборите на 29 октомври преференциалния вот пренареди листата за общински съветници в Кърджали на коалиция ПП-ДБ и петият в нея - Стоян Стоянов измести втория в листата Никола Стоев.

Изборните резултати отредиха две съветнически места в Общинския съвет в Кърджали на коалицията, като според решението на ОИК имената на съветниците са Радослав Милев и Стоян Стоянов.

На днешното заседание, жалбодателят и кандидат за съветник Стоян Георгиев поиска да бъде извършена съдебно-статистическа експертиза, а заинтересованите страни, в лицето на Радослав Милев и Стоян Стоянов поискаха чрез представляващият ги съдебен защитник да бъдат преброени гласовете не само за Георгиев, но като цяло за ПП-ДБ в община Кърджали, както и преференциалните гласове за Стоян Стоянов.

Съдията по делото Ангел Момчилов уважи единствено искането за преброяване на действителните преференциални гласове за Стоян Георгиев. Ново заседания, на което ще бъдат броени бюлетините, е насрочено за следобед.
Валентина Стоева, БТА