избори
избори / iStock
Българите избират 240 представители в 51-вото Народно събрание. Това са седмите избори за последните три години.

От рано сутринта редица държавници отидоха до изборните секции, за да упражнят правото си на глас.

Премиерът Главчев: Надявам се да има редовно правителство

Димитър Главчев избори
БТА

"Гласувах за редовно, стабилно правителство, което да спазва Конституцията и законите на страната и което да се ръководи от интересите на народа", каза премиерът. "Докогато е необходимо, дотогава ще стои нашето правителство, надявам се да има редовно правителство", допълни той.



Борисов: Хората искат да има правителство, сигурност и стабилност

Бойко Борисов
БТА

Хората искат да има правителство, сигурност и стабилност. Това каза Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас. Той предпочета да гласува с хартиена бюлетина. "Нека хората да излязат да гласуват и се пазете от Гунди в последните секунди", каза Борисов пред журналисти.



Доган: Гласувам за по-доброто бъдеще на България

Доган
БТА

"Гласувам за свободата и сигурността на всички български граждани и за по-доброто бъдеще на България", каза Доган.



Атанас Атанасов: Има шанс за правителство

Равноотдалечен премиер е наш приоритет. Това заяви Атанас Атанасов, след като упражни правото си на глас. На въпрос дали ще бъде създадено правителство от седмия опит той отговори: "Има шанс. Мисля си, че всички политически сили са на ясно, че българските граждани няма да ги търпят повече".



Ивелин Михайлов: Искам всички да имат еднакви права и да са равни пред закона

"Искам всеки от най-обикновения човек до най-висшия политик и бизнесмен да имат еднакви права и да са еднакви пред закона", каза той. Михайлов гласува във варненското село Неофит Рилски. "Важно е да имаме свобода, да може всеки един човек да е сигурен, че получава това, което заслужава, че може да гарантира резултата от труда си ", допълни Михайлов.



Васил Терзиев: Гласувах за европейска България, за еврозоната и за Шенген

"Гласувах за европейска България, за еврозоната и за Шенген, за това да продължим нашето развитие", заяви кметът на София Васил Терзиев, който упражни правото си на глас 118 Средно училище "Акад. Людмил Стоянов" в ж.к. "Младост" в столицата.

Той изрази надежда след тези избори да ни очаква малко повече стабилност. Терзиев призова хората да отидат да гласуват, както прави той на всички избори.

Делян Пеевски: Гласувах за една по-добра България, с ново начало за хората

"Гласувах за една по-добра България с ново начало за всички! С грижа за хората и намиране на съгласия, в името на надеждите на хората". С това послание подаде гласа си Делян Пеевски в секцията в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в родопското село Бабяк, Община Белица.

Костадинов: Гласувах България да бъде за пример, а не за присмех

"Гласувах България да бъде за пример, а не за присмех. Лошото е, че има катастрофално ниска избирателна активност", каза Костадин Костадинов, след като упражни правото си на глас.

"Хората са отчаяни, а не разочаровани", допълни той.



Петков: Гласувах за продължаване на политиката за повишаване на доходите

"Гласувах за продължаване на политиката за повишаване на доходите, повишаването на пенсиите и младите хора, които искат да останат в България". Това заяви Кирил Петков, след като упражни правото си на глас. 

"Надявам се на правителство под формата, която ние предложим", каза той. 

Станислав Балабанов: Гласувах за това България най-после да има ясна позиция в Европа

И Станислав Балабанов упражни правото си на вот.

"Разумът и логиката да надделеят над хаоса и разпада. Гласувах за това България най-после да има ясна стабилност, ясно мнозинство и ясна позиция в Европа", каза той.

"Надявам се всички млади хора днес да отделят няколко минути от личния си живот, за да не оставят зависимостите да надделеят над тях", допълни Балабанов.

Атанас Зафиров: Гласувах, защото България се намира в тежка криза и е време за решение

Правото си на глас упражни и Атанас Зафиров. Той е гласувал с хартиена бюлетина, защото по думите му там е възможна по-малка манипулация.

"Гласувах, защото България се намира в тежка криза и е време за решение. Време е за една по-различна България", каза Зафиров.



Вицепрезидентът се изправи пред проблем, преди да гласува, машината се развали

Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува в СПГЕ "Джон Атанасов" в София.

"Гласувах много убедено. Нека всеки да отиде и да гласува. Надявам се след изборите да имаме силно правителство. Смятам, че с моя глас намалява търговията с купуване на гласове", каза Йотова.

"Днес с моя глас казвам, че вярвам на машините. Както виждате с малка техническа намеса всичко беше наред", допълни тя.



Рая Назарян: България има нужда от сигурност и стабилност

"България има нужда от сигурност и стабилност". Това обяви Рая Назарян, след като упражни правото си на глас. 

По думите й това се резултати, които се постигат само с редовно и успешно правителство, което може да отговори на очакванията на гражданите. 

"Важно е българите да бъдат активни и да гласуват. Надявам се на по-висока избирателна активност, защото това ще повиши лигитмоността на Народното събрание и ще е индикатор на завръщането на политическото доверие като цяло", каза тя. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня