/ Георги Димитров
Изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров коментира твърденията за разногласия в Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. В гласуването с машина има много спорни елементи. Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини", обясни той пред БНТ.

"В Конституцията е записано, че трябва да имате равноизбирателно право и според мен няма как да бъде равно, ако достъпът до него е различен", допълни Димитров.

Според него, около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия, "което е много малък дял".

"Сагата между ЦИК и "Сиела Норма" още не е приключила, тъй като ние още не сме заплатили стойността на услугата, която сме получили. Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със "Смартматик", посочи Димитров.

"Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество. Тези пари ще се заплатят на фирмата авансово на 100 % от държавата", каза още.

Той изрази надежда "Народното събрание, което ще изберем в тези избори, да има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване".
 
БНТ