/ Георги Димитров
В процес на отпечатване са хартиените бюлетини за изборите на 11 юли. Ще бъдат отпечатани 7 408 500 хартиени бюлетин. Те са толкова, колкото са и избирателите в избирателните списъци, съобщи на брифинг в ЦИК говорителят Росица Матева.

ЦИК е взела решение в чужбина да има - общо 421 машини в 273 секции. В страната ще има машинно гласуване в 9401 Секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще бъде поставена и втора машина.

На частичните местни избори в неделя ще се гласува в 188 секции, като в 150 секции с машина и в 38 с допълнителна втора машина - в община Благоевград и в село Ясен.
За гласоподавателите, които ще са на почивка в страната и чужбина на 11 юли, следва да знаят, че след 2009 г. в страната българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат заявен такъв, уточни Росица Матева. Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес изтича в събота, на 26 юли, напомниха от ЦИК. От комисията посочиха по този повод, че избирателите, които нямат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват по друг начин, освен по настоящ адрес, ако подадат заявление за това до посочената дата.

Матева каза още, че процедурата по доставката на допълнителните 1637 машини за гласуването на парламентарните избори на 11 юли е завършена, като обявеният за изпълнител е Информационно обслужване. С постановление на МС вчера са одобрени и допълнителните разходи по бюджета на ЦИК, за да извърши плащането. Днес с друго решение на МС е възложено на Информационно обслужване на сключи договор с ЦИК за изпълнение на обществената поръчка.

Машините за вота на 11 юли ще бъдат в страната до края на седмицата, каза говорителят Цветозар Томов.