Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет
Към 11:00 часа в община Божурище за местен референдум са гласували 1094 души от 6791 имащи това право.

Активността в проценти е 16,11, съобщиха от пресцентъра на Община Божурище. Нужно поне 40% да са гласували, за да може референдумът да бъде осъществен.

Секциите в общината са 12, шест от тях са в селата, а другите шест - в града. Няма данни за нарушения и сигнали от граждани, единствено гласуването става по-бавно, защото жителите на общината гласуват за Европейски парламент и Народно събрание.. 

Към 11:00 часа: ЦИК с данни за избирателната активност в страната

Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет-Божурище.

Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене, проучване и изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми разположени в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София-град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

Гласуването се извършва с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми - подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката?“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Ласкин, БТА