Пет машини за пробно гласуване са предоставени на област Видин, като по определен график те са на разположение на избирателите в девет от общо 11 общини. Машинно гласуване няма да има на 2 октомври в две видински общини- Бойница и Чупрене, поради малкия брой избиратели в секциите, каза Даниел Боянов, председател на Районната избирателна комисия (РИК)-Видин.

Най-дълго - 10 дни, една машина за пробно гласуване ще бъде на разположение в Община Видин, в която се намират и най-много избиратели в 5-и избирателен район. Останалите четири машини ще обиколят осемте общини – Белоградчик, Кула, Макреш, Брегово, Димово, Ружинци, Ново село и Грамада, и в рамките на  2-3 дни ще са на разположение на избирателите.

ЦИК: На разположение са 400 машини за пробно гласуване

Във Видин машината за пробно гласуване е разположена на партера в сградата на общинската администрация. Общински служители оказват съдействие на желаещите да гласуват пробно, допълни председателят на РИК. Устройствата са с инсталирана демоверсия на електронна бюлетина за гласуване в изборите за народни представители, които ще се състоят на 2 октомври т.г.

Сто двайсет и шест кандидат-депутати от 28 партии и коалиции ще се борят за четирите мандата в 5-и видински избирателен район на предстоящия вот, каза още Боянов. Право на глас имат, според обявените списъци в сайта на ЦИК, 83 732 избиратели, което е с близо 1300 гласоподаватели по-малко от имащите право на глас през ноември 2021 г., уточни председателят на РИК.

Започна разполагането на машини за пробно гласуване в Кюстендилско

В 5-и МИР ще се гласува в 237 избирателни секции (без подвижните и тези в социалните заведения) с 1845 членове в секционните комисии. Сто двайсет и шест са машините за гласуване, от които най-много - 93 са в община Видин. В две от общо 11-те общини на Видинска област - Чупрене и Бойница, ще се гласува само с хартиена бюлетина, уточни председателят на РИК-Видин.
БТА