Демоверсията, която е качена на 400 устройства за демонстрация, ще бъде достъпна достатъчно дълго време. Всеки, който има някакво предубеждение или любопитство дори, би могъл да пипне машината. Такава кампания и преди е била организирана, но е била в много по-скромни мащаби - това заяви заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров по БНТ

"Цялата операция с разяснителната кампания и демоверсията на машините има такава цел. Използването на устройства за гласуване понижава активността и тя се движи малко под 40%. Говоренето срещу машинното гласуване настройва тези, които нямат готовност да се въздържат от участие във вота, което не е добре.

Списък на държавите със секции за предсрочния вот

Базовата нагласа да се ползват устройства е около 38 на сто по различни оценки. Това, че се надминават 40% участие се дължи на всички останали, като гласуването в чужбина, гласуването с хартия", обясни Димитър Димитров, заместник-председателят на ЦИК.

По думите му, във всички секции, където има над 300 подадени гласа на предходни избори, ще има повече от една машина. Засега не е необходимо да има и трета машина в някоя секция, уточни Димитров.
БНТ