Омбудсманът определи като шизофрения решението на законодателя за Не подкрепям никого
Омбудсманът определи като шизофрения решението на законодателя за Не подкрепям никого / БГНЕС, архив

Като шизофрения на законодателя определи омбудсманът Мая Манолова решението гласовете „Не подкрепям никого" в бюлетина за изборите да се броят като действителни, но да не участват в крайния резултат между кандидатите за президент.

Вотът „Не подкрепям никого" ще бъде отчитан само при определяне на изборната активност

Според методиката на Централната избирателна комисия тези гласове ще участват в броенето на активността на вота, но няма да се включат при определянето на крайния резултат между кандидатите. Според юристи това противоречи на Конституцията, защото основният закон изисква в изчисленията да бъдат включени всички действителни гласове, а методиката към Изборния кодекс изключва част от тях.

"Текстът определено създава конституционно напрежение и проблемът възниква от абсурдната идея да се въведе задължително гласуване, за санкцията на което да бъде заличаването на гражданите от избирателните списъци. И като възможност на гражданите, които не са избрали никого, са предложенията на партиите да има квадратче "Не подкрепям никого", което хем е действителен глас, хем не се брои при отчитането на действителните гласове. Доста абсурдна е ситуацията. Заплахата за президентските избори и по-точно за първи тур е изцяло теоретична", обясни Манолова.

Защо опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината може да създаде сериозни проблеми?

"Законодателят решава кои гласове са действителни и кои не са. Тук е абсурдността на ситуацията. Ако са решили да не ги броят в действителните гласове, просто можеха да кажат, че това са недействителни бюлетини, както са недействителни бюлетините, които са празни, или които са зачеркнати или надраскани. Законодателят изпада малко в шизофрения - хем казва, че това са действителни гласове, хем след това ги изключва от определянето на половината от действителните гласове", посочи още омбудсманът.