Как да гласуваме на балотажа? (ВИДЕО)
Как да гласуваме на балотажа? (ВИДЕО) / netinfo
Как да гласуваме на балотажа? (ВИДЕО)
91113
Как да гласуваме на балотажа? (ВИДЕО)
  • Как да гласуваме на балотажа? (ВИДЕО)

Петият президент на България ще бъде определен на балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и ген. Румен Радев, подкрепен от БСП.

Кандидатите ще участват на балотажа с номерата си от първия тур. Освен за двамата претенденти ще можем да гласуваме и с отбелязване в графата „Не подкрепям никого".

Жителите на столичния район „Младост" избират днес и районния си кмет между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и независимата Десислава Иванчева.

Как да гласуваме?

Носете личната си карта в избирателната секция;

Кажете си името и подайте документа за самоличност на член на комисията;

Член на СИК проверява данните от личната карта дали съвпадат с тези в избирателния списък и вписва ЕГН-то Ви и данните от документа за самоличност;

Член от комисията откъсва от кочана и Ви подава бюлетина, като преди това поставя един печат на гърба на бюлетината;

Влезте в кабината. Сложете знак „Х" или „V" с химикал, пишещ син цвят, само в едно от квадратчетата за гласуване;

Може да гласувате или за кандидатпрезидентска двойка, или да отбележите квадратчето „Не подкрепям никого". Сгънете бюлетината, така че да не се вижда Вашият вот.

Излезте от кабината. Подайте бюлетината на члена на СИК да сложи втори печат на гърба й и да откъсне полето с номера на бюлетината, след което Ви връща бюлетината;

Пуснете бюлетината с двата печата на гърба в кутията за президент. Подпишете се в списъка. Вземете си документа за самоличност.

Бюлетините ще бъдат по-къси и ще трябва да се сгъват по начин, по който хем да се запази тайната на вота, хем да се откъсне отрязък с уникален номер.

Ако гласуваме само на един от двата тура на изборите за държавен глава, няма да се налага да извиняваме отсъствието си от вота, тъй като все пак сме взели участие в него.