Удар за Бойко Борисов на президентските избори - така агенция Франс прес озаглави кореспонденцията си за първите данни на екзитполовоте за президентските избори у нас.

Българският премиер Бойко Борисов е на път да претърпи неприятен обрат на първия тур на президентските избори, тъй като две екзитпол проучвания отреждат втора позиция на неговия кандидат, председателката на парламента Цецка Цачева, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сондажите предричат оспорван втори тур на 13 ноември, а изборите се разглеждат като тест за премиера Борисов в средата на мандата, допълва агенцията.

Радев и Цачева продължават в битката за "Дондуков"2

Преди изборите Борисов каза, че ако Цачева не бъде първа на първия тур, той ще насрочи предсрочни избори, припомня БГНЕС. АФП добавя, че още не е ясно дали Борисов ще направи това преди обявяването на официалните резултати в понеделник. Той може също да изчака втория тур следващата неделя, преди да вземе решение.

Кандидатът на социалистическата партия Румен Радев на президентските избори в България води пред кандидата на управляващата партия Цецка Цачева, предаде ДПА като се позовава на екзитпол-проучвания.

Кой кого ще подкрепи на балотажа?

Бившият командир на Военновъздушните сили Румен Радев печели с малка разлика първия тур на днешните президентски избори, което очертава перспективи за политическа нестабилност в страната и стратегическа промяна към сближаване с Русия, отбелязва агенция Ройтерс, която също цитира анкети, направени на изхода на изборите секции.

Петдесет и три годишният Радев, стар съюзник на опозиционната Социалистическа партия, призова за отменяне на санкциите на Европейския съюз срещу Русия и каза, че България трябва да се подсигурява двойно, когато става въпрос за международни съюзи, посочва Ройтерс.

Радев: Надеждата за промяна вече е осезаема

ТАСС цитира днешно изказване на българския премиер, че разглежда президентските избори като своеобразен вот на доверие за правителството. По-рано Борисов вече каза, че загуба на кандидата от управляващата партия ГЕРБ на първия тур ще се смята за провал на политиката, водена от правителството, а това ще значи, че единственият изход от положението ще е оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

Ако ЦИК потвърди данните от екзитпол-проучванията, не е изключено България да я чака оставка на правителството и предсрочни избори, подчертава ТАСС.

Коментари след първите резултати от вота:

Трайков: Усещам огромната отговорност от надеждите на хората

Радев: Българите казаха "не" на апатията

Калфин: Ако АБВ и БСП бяха в коалиция, резултатът щеше бъде по-впечатляващ

Горанов: Няма единна позиция в ГЕРБ за подаване на оставка

Павлова: Няма причина за оставка, вярваме, че ще сме първи

Борисов събра част от министрите в централата на ГЕРБ

Марешки: Няма да подкрепя никого на балотаж