"Едно е ясно - българите вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи". Това каза на пресконференция след първия тур на изборите за държавен глава и референдума кандидатът за президент Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Той благодари на всички, които са упражнили правото си на глас на президентския вот и референдума, като по този начин са показали, че осъзнават своята отговорност за бъдещето на страната.

Радев: Българите казаха "не" на апатията

Връзката между България и сънародниците ни в чужбина е жива, каза Румен Радев, визирайки активността на българите зад граница.

Предстои ни важна седмица, категоричен е ген. Радев. Ще разчитаме на всички българи, които искат промяна, допълни той. "Надеждата за промяна вече е осезаема, хората искат да видят повече сигурност и ефективно работещи институции, по-висок стандарт и качество на живот, по-добре работеща икономика, селско стопанство, малък и среден бизнес, задушаване на корупцията, картелите и монополите, ефективна съдебна реформа. За да стане всичко това, са нужни високи цели, а те налагат визия, лидерство и отговорност. Това изисква действен, самостоятелен президент, който да работи с всички институции за реализация на тези цели", каза Радев.

Радев и Цачева продължават в битката за "Дондуков"2

"Вярвам в успеха, защото зад нас са всички българи, които независимо от своите партийни ангажименти и пристрастия, гласуваха за нашата кандидатпрезидентска двойка", каза още Радев.

Няма да допусна България да се превърне в мигрантсткото гето на Европа, каза Радев в отговор на въпрос за вижданията му и какво би направил по отношение на мигрантската криза.

Няма как да се преборим с корупцията, ако не се случат две неща - прозрачност в дейността на правителството за всички обществени поръчки, електронно правителство, което рязко ще намали шансовете за корупционни сделки, категоричен е Радев.

Президентът по конституция има право да изисква цялата и подробна информация по въпроси, касаещи националната сигурност. Корупцията е елемент на националната сигурност, поне аз така я приемем, коментира той.

"В това отношение президентът трябва да иска информация и да осигурява прозрачност в обществото за такава информация. Това не е никак малко. Той трябва да работи и с парламента, и с правителството за такава прозрачност и да се развие и да стане факт това електронно правителство. Той може и трябва да настоява за това, да има такава позиция", категоричен е генерал Радев.

Радев Ще разчитаме на всички българи които искат промяна
netinfo

Президентът трябва да има позиция и за съдебната реформа, смята той. "Аз не съм юрист, признавам го, нямам никакви амбиции, но ще имам силен екип и за мен е важно да видя оперативна, ефективна и независима съдебна система, най-вече независима финансово и независима политически", коментира кандидатът за президент.

На въпрос от кого ще се търси подкрепа за ген. Радев на втория тур и ще се водят ли разговори с ДПС за подкрепа, кандидатът за президент, подкрепен от БСП, отговори: "До момента не сме водили никакви преговори с партийни централи. Диалогът ни е с българските граждани, с всички граждани, независимо от техните партийни убеждения, ангажименти и пристрастия. Такава ще остане позицията. Ще разчитаме на подкрепата и на симпатизантите и членовете и на ГЕРБ, както вече това е факт от данните от днес, и на Реформаторите, и на патриотите, и на ДПС, и на АБВ, и на всички други партии".

БСП се съсредоточава изляло върху втория тур на президентските избори и не мисли за предсрочни парламентарни избори, категорична е лидерът на партията Корнелия Нинова. „От тази вечер започна промяната. Благодаря ви, че се освободихте от страхове и изразихте свободната си воля за промяна", каза тя. „Не сме водили разговори и преговори с други политически партии за подкрепа. Оставаме на тази позиция и за втори тур", добави Нинова.

Радев Ще разчитаме на всички българи които искат промяна
netinfo

По повод заканата на премиера Бойко Борисов за оставка при загуба на кандидата на ГЕРБ на първи тур, лидерът на БСП посочи, че това би било изцяло решение на министър-председателя.

Вижте още коментари след първите резултати от вота:

Трайков: Усещам огромната отговорност от надеждите на хората

Радев: Българите казаха "не" на апатията

Калфин: Ако АБВ и БСП бяха в коалиция, резултатът щеше бъде по-впечатляващ

Горанов: Няма единна позиция в ГЕРБ за подаване на оставка

Павлова: Няма причина за оставка, вярваме, че ще сме първи

Борисов събра част от министрите в централата на ГЕРБ

Марешки: Няма да подкрепя никого на балотаж

снимки: БГНЕС