Експерти прогнозират изборен хаос
Експерти прогнозират изборен хаос / DarikNews.bg, архив
Експерти прогнозират изборен хаос
90251
Експерти прогнозират изборен хаос
Експерти прогнозират изборен хаос
  • Експерти прогнозират изборен хаос
  • Експерти прогнозират изборен хаос

Комбинирането на президентските избори с национален референдум с три въпроса и въведеното задължително гласуване ще затруднят и объркат българския избирател за вота на 6 ноември - тази прогноза направиха от Института за социална интеграция, една от гражданските организации, които ще наблюдават предстоящите избори.

Според техен анализ последните промени в Изборния кодекс са предпоставка за изборен хаос, а въвеждането на опция "Не подкрепям никого" в изборната бюлетина гарантира балотаж на изборите за президент.

Кой с кой номер ще е в бюлетината за президентския вот (СНИМКИ)

Задължителното гласуване, което ще стане такова за първи път на предстоящите избори, е набедено за задължително, коментира юристът Тереза Станчева. Тя посочи недостатъците на тази поправка:

"В този момент ще превърнем кметовете на населени места в класни ръководители, които ще броят извинени и неизвинени отсъствия, което е безумно".

ЦИК няма правомощия да проверява истински ли са подписите в списъците за регистрация

Новата възможност на избирателите да отбележат, че не подкрепят никого, ще повиши избирателната активност и ще легитимира протестния вот, смятат от Института за социална интеграция. От друга страна, избирателната активност в условията на задължително гласуване променя своя смисъл, коментира Стефан Георгиев.

"В тези условия ще имаме завишена изкуствена избирателна активност, но реалната избирателна активност на гражданите, които ще отидат да упражнят правото си на глас в подкрепа на един или друг кандидат, ще е относително по-ниска и това вероятно ще завлече активността на референдума, защото миналата година, а и тази година, референдумът разчита на това, че гражданите, отивайки на изборите да гласуват, ще пуснат бюлетина и за референдума", посочи Георгиев.

Какво издава облеклото на българските кандидат-президенти?

От организацията припомниха, че според обновения Изборен кодекс организациите, желаещи да се регистрират като наблюдатели на изборите, трябва да имат в предмета си на дейност защита на политическите права на гражданите.