Подмяна на вота коствала загубата на Зеленогорски в Плевен, смята Мартин Димитров
Подмяна на вота коствала загубата на Зеленогорски в Плевен, смята Мартин Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Подмяна на вота коствала загубата на Зеленогорски в Плевен, смята Мартин Димитров
46557
Подмяна на вота коствала загубата на Зеленогорски в Плевен, смята Мартин Димитров
  • Подмяна на вота коствала загубата на Зеленогорски в Плевен, смята Мартин Димитров

МВР да предостави на медиите видеозаписа от училището в плевенското село Бохот, където е заснета подмяната на бюлетини в полза на ГЕРБ, настоя лидерът на СДС Мартин Димитров пред Дарик. Той смята, че навярно такава практика е имало и в други населени места на местния вот.

„За много манипулации се говори на тези избори, но тук има конкретен запис. Настоявам този запис да бъде даден от МВР на българските медии да видят как се подменят бюлетини в полза на ГЕРБ. За мен това е било практика на много места”, заяви той.

„Тези избори в Плевен бяха зверски опорочени и това коства загубата на най-добрия кмет в България Найден Зеленогорски. Надявам се справедливостта да възтържествува и резултатът да бъде променен след преброяване на действителните и недействителните бюлетини. Там се води, че има 2000 недействителни бюлетини. И съм убеден, че огромната част от тях са за Найден Зеленогорски”, заяви още Димитров.

„Ще предприемем всички действия, за да възтържествува справедливостта и ще търсим всички законови начини - и касиране, и повторно преброяване, и ръчно преброяване. За мен това бяха много груби манипулации”, посочи още той.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев да инициира дебат за изборните нарушения, настоя още лидерът на СДС Мартин Димитров. На твърденията на Иван Костов, че Съюзът на десните сили се е провалил на президентския вот, на който Синята коалиция реално не участва, Димитров отговори, че не прави чест тъкмо човекът, разцепил СДС, да говори така. С уговорката, че не иска да влиза в неговия тон, Димитров каза, че Костов през цялото време е търсел начин да не участва в тези президентски избори.

„ГЕРБ имат цялата власт в държавата, единственият пост, който не заемат е този на главата на Българската православна църква. Ако ГЕРБ организира и избора на нов патриарх, би спечелила Искра Фидосова например”, добави той.

Изборната битка за Плевен на втория тур беше между досегашния кмет Найден Зеленогорски и доц. Димитър Стойков от ГЕРБ. След пълна обработка на всички изборни протоколи от ОИК-Плевен обявиха за победител кандидата на ГЕРБ. Разликата между двамата кандидати е само 389 гласа - за доц. Стойков са гласували 28 257 избиратели, а за Зеленогорски са гласували 27 868 избиратели. Съотношението на гласовете между двамата кандидати е 50,35% към 49,65%. Отчетена е избирателна активност от 46,99%.