Николай Василев: Това бяха едни от най-хаотичните избори
Николай Василев: Това бяха едни от най-хаотичните избори / снимка: Sofia Photo Agency
Николай Василев: Това бяха едни от най-хаотичните избори
46514
Николай Василев: Това бяха едни от най-хаотичните избори
  • Николай Василев: Това бяха едни от най-хаотичните избори

ГЕРБ като цяло спечели тези избори, освен президентския вот, и местните избори в повечето областни центрове в страната и може би в по-голямата част на общините като кметски места. Това коментира Николай Василев, който бе министър в предходните две правителства на страната. Според него БСП се е представила по-добре от очакваното или поне по-добре отколкото той е очаквал „Тоест възвръща се малко двуполусният модел в България, което лично за мен не е изненада, а е по-скоро нормално и очаквано. Тоест ГЕРБ и БСП печелят повече за сметка на всички останали партии и това според мен е най-интересното в този вот", допълни Василев.

На въпрос дали би се присъединил към оценката и призив на Антоний Гълъбов, че ЦИК след всичко случило се на този вот до момента трябва да подаде оставка и че подобни избори не са се случвали у нас и как той е видял вота отвън като организация, Василев отговори: „Мисля, че горе-долу се присъединявам към подобна оценка, макар че разликата е... Наистина са важни нюансите. През последните двадедет години в България се натрупа много опит в организацията на всякакъв вид избори. Общо взето поне четири вида избори в национален мащаб сме правили и изкслючвайки най-първите избори, където и до ден-днешен е трудно да се каже имало ли е много нарушения през 1990 г. или е нямало, може би е нямало чак толкова големи, то сега това бяха едни от най-хаотичните избори".

Той не пропусна да отбележи, че преди време организирането на изборите от оглавяваното от него министерство на държавната администрация е коствало много усилия и допълни: „Тогава казвахме, че нашата роля е като на пожарната: ако няма пожар днес, няма да има никаква новина, което е най-доброто за самите пожарникари, така ако няма някакви скандали и пропуски в изборната организация никой няма да се занимава с нея, а всеки ще коментира само резултатите. Сега на първи тур имаше много сериозни организационни пропуски, което - ще изкажа лично мнение - отразява като цяло отразява състоянието на държавната администрация и публичния сектор".

Василев каза, че не му се говори за оставки на ЦИК, а това е съвсем други политически въпрос и не очаква някой да подаде оставка. „Повече ме притеснява като цяло факта, че в България има проблеми с организацията на демократичния процес изобщо", каза той и даде за пример купуването на гласове.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл