Виена
Виена / Thinkstock/Getty Images
Според класация на сп. "Monocle" най-добре се живее в Токио, а челни места в Европа заемат Виена и Мюнхен. Защо тези градове са особено привлекателни? Ето какво ни разказа Тайлър Брюле, главен редактор на "Monocle":

Какво трябва да предлага един град, за да бъде добър за живеене? По какви критерии изготвихте Вашата класация?

В нашите изследвания за качеството на живот водещ критерий е отсъствието на напрежения - тоест да може да се живее без напрегнатост. Това ще рече да има добре уреден градски транспорт, да има добри комуникации и изобщо животът в града да върви гладко и безпроблемно.

За добър живот са необходими и максимален брой преживявания. Например сутрин човек да има възможност да поплува в някоя река или езеро, след което спокойно да се придвижи до работното си място, където да се труди в удобна среда.

За да предлагат добри условия за живот, градовете трябва да разполагат и с отлична инфраструктура - независимо дали релсови пътища или велосипедни алеи. Важно е също така хората да могат лесно да предприемат пътувания от града, в който живеят. Всички тези фактори играят важна роля.

Според Вашата класация Виена е най-доброто място за живеене в Европа. С какво австрийската столица изпреварва другите европейски градове? 
 
Виена е много интересен град, който и в миналогодишната класация се представи отлично. Преди 100 години -  в началото на 20 век, Виена е имала повече жители, отколкото в началото на 21-то столетие. А това означава, че градът разполага с достатъчно място. С други думи: жителите му могат да дишат спокойно. А и става дума за град със забележителна история.

Виена
Thinkstock/Getty Images

Тази година обърнахме сериозно внимание и на възможностите за започване на бизнес. Това е важен въпрос в контекста на Брекзита например. Когато хората се питат къде могат да живеят добре, те си задават и следните въпроси: лесно ли ще си намеря офис или ателие, ще мога ли да реализирам плановете си по-успешно, отколкото в Лондон например.

Берлин също се представя добре в класацията. Какво го прави добро място за живеене?

Оценявахме и Берлин в контекста на предстоящия Брекзит. Защото е важно да потърсим отговор на въпроса кои градове ще се развиват като новите европейски столици - не само като финансови или технологични центрове, а и като места, където хората биха искали да живеят. Предимството на Берлин е, че макар цените да растат, там все още се намират сравнително изгодни жилища и офиси. Много ни харесва и разкрепостеността на Берлин - ако някой магазин или заведение реши да поработи по-дълго, властите няма незабавно да тръгнат да го затварят. Тази гъвкавост е много привлекателна. Така изглежда типичният модерен град.

Берлин
Thinkstock/Getty Images

Оценявате високо и Мюнхен, който обаче е пълна противоположност на Берлин. Как да си го обясним? 

Факторът "лесен достъп" е един от водещите критерии в нашата класация за качеството на живота. В това отношение Мюнхен стои много добре - най-вече заради летището си. От него човек може да стигне до почти всяка друга точка на света. Оценихме високо и близостта на града до природата - не само до езера, каквито има и в Берлин, но и до планинските масиви на Алпите.

Тук ми се иска да кажа, че един от основните недостатъци на градовете в немскоезичното пространство е 6-дневната работна седмица. Токио ги изпреварва именно с това - там всичко работи нонстоп. Големите градове в Централна Европа трябва да си дадат сметка, че не всички хора работят от 9 до 17 часа. Тук те могат да се поучат от Токио, където животът никога не спира. Един град, който е едновременно спокоен и пулсиращ. И ако германските, австрийските и швейцарските градове искат да дръпнат още повече напред, ще трябва да се ориентират по водещите азиатски образци.

А как изглежда, според Вас, градът на бъдещето, предлагащ отлични условия за живот?

Това е един град, който предлага още повече шансове. При това шансове за всички. Градовете се опитват да бъдат привлекателни най-вече за младите хора и за семействата с деца. Но голямото предизвикателство е свързано не с децата, а с възрастните хора, които ще стават все повече и ще достигат все по-преклонна възраст.

От друга страна трябва да се ориентираме към още повече гъвкавост. Ще започваме да работим още по-рано или пък ще приключваме работа още по-късно. А това означава, че секторът на услугите и търговията трябва да се пригодят към новите условия. А най-важният въпрос е несъмнено този: как да създадем добра среда за живеене, която същевременно да е по възможностите на най-различни хора. Защото нали когато сме на парти, не искаме там да срещаме хора само от една възраст или от една националност. За да стане хубав купон, трябва да има всевъзможни хора. Същото важи и за един град, претендиращ да бъде добро място за живеене.

Тайлър Брюле е канадски медиен предприемач, журналист и дизайнер, основател и главен редактор на бизнес-списанието "Monocle", което всяка година изготвя класация на градовете, в които се живее най-добре.

Вижте още по темата:

Градовете с най-големи задръствания в света (ВИДЕО)

Къде се нареди София в класация за най-скъпите градове в света?

Най-добрият град за живеене не е мегаполисът

Стара Загора е най-добрият град за живеене в България