Софийските задръствания ще ви се сторят като рай пред тези, на големите мегаполиси.

Вижте кои са градовете с най-пренатоварен трафик в света по данни на глобалния лидер в областта на навигацията TomTom.

Палермо, Италия

Италианският град Палермо получава индекс за задръстване от 39%, което го нарежда сред най-кошмарните за придвижване градове в света. Улиците му често са блокирани от шумни задръствания, никой не следи клаксоните, а хиляди мотопеди, провиращи се между колити по най-рискован начин, могат да изправят на нокти всеки, несвикнал с подобен трафик.

Най-добрият град за живеене не е мегаполисът

Сао Пауло, Бразилия

Бразилският мегаполис може да побърка всеки нетърпелив шофьор. В най-натоварените дни задръстванията в града са с дължина 295 километра. Обикновените петъчни задръствания често водят до колони от превозни средства с обща дължина 180 километра. Но има и далеч по-тежки случаи.

Замърсяването на въздуха ще убие милиони, ако не се промени енергийната политика

Мексико Сити, Мексико

С население повече от 20 милиона души и над 8 милиона автомобили в движение, мексиканската столица логично се нарежда сред най-задръстените градове в света. На всяко новородено в мегаполиса се падат по две коли, а броят на официално регистрираните машини за една година, според статистиката, достига почти милион.

Москва, Русия

Доскорошен лидер в класацията за най-натоварен трафик в света, Москва продължава да е кошмар за шофьорите. Скоростта на движение в мегаполиса е намаляла последните две години. Експертите са изчислили, че годишно столичните шофьори прекарват зад волана по 127 часа, като най-напрегнатият ден в Москва е вторник. Справка на местните власти показва, че дневно по улиците на града излизат 5,88 милиона леки коли и 125 000 товарни автомобила.

Истанбул, Турция

Това е най-задръстеният град в света. В Истанбул се отчита средно 58% забавяне на придвижването, като в пикови часове вечер този показател стига 109% . Жителите на мегаполиса годишно висят в колите си 125 часа.

За момента няма български представители в класацията за най-задръстените градове в света.