Замърсяването на въздуха ще убие милиони, ако не се промени енергийната политика
Замърсяването на въздуха ще убие милиони, ако не се промени енергийната политика / Guliver/Getty Images

Преждевременните смъртни случаи заради замърсения въздух ще продължават да се увеличават до 2040 г., освен ако не бъде променен начинът, по който се използва и произвежда енергия, предаде Ройтерс, позовавайки се на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Полага ли усилия българинът да не замърсява?

Всяка година има 6,5 милиона смъртни случаи заради лошо качество на въздуха на открито и на закрито. Това е четвъртата най-голяма заплаха за човешкото здраве след високото кръвно налягане, неправилното хранене и тютюнопушенето. За най-широко разпространените щети от замърсяването на въздуха са виновни прахови частици, съдържащи киселини, метали, пръст и прах. Най-малките частици могат да причинят рак на белите дробове, инсулт, инфаркт и сърдечносъдови заболявания.

България продължава да е сред страните с най-мръсен атмосферен въздух в ЕС

Изпускането на тези замърсители се дължи главно на нерегулираното или неефикасно производство на енергия, заяви МАЕ в специален доклад за енергията и замърсяването на въздуха.

Ако не бъдат взети мерки, преждевременните смъртни случаи заради външно замърсяване ще се увеличат до 4,5 милиона през 2040 г. от сегашните 3 милиона. Смъртните случаи заради вътрешно замърсяване обаче се очаква да намалеят на 2,9 милиона от сегашните 3,5 милиона.

Почти 90 процента от увеличението на смъртните случаи ще е в Азия.

Колко е мръсен въздухът, който дишаме

По-чист въздух може да осигури нова енергийна политика и контролиране на качеството на въздуха и мерки, с които глобалните емисии на прахови частици до 2040 г. да спаднат със 7 процента, на серния двуокис - с 20 процента, а на азотните окиси - с 10 процента.

Източник: БТА