Полага ли усилия българинът да не замърсява?
Полага ли усилия българинът да не замърсява? / снимка: darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Интервю на Кирил Вълчев с екоминистъра Ивелина Василеваа
85519
Интервю на Кирил Вълчев с екоминистъра Ивелина Василеваа
Интервю на Кирил Вълчев с екоминистъра Ивелина Василеваа
  • Интервю на Кирил Вълчев с екоминистъра Ивелина Василеваа
  • Интервю на Кирил Вълчев с екоминистъра Ивелина Василеваа

Близо 37 на сто от хората в България се въздържат от използването на найлонови торбички. Почти същият е и делът на хората, които се въздържат от използване на пластмасови чинийки и чашки, насочвайки се към продукти за многократна употреба. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Седмицата" на Дарик, като се позова на наскоро проведено социологическо проучване.

Според цитираното изследване близо 58.5 на сто от хората казват, че вървят пеша, 25.3 процента имат грижа за чистотата на въздуха, като използват гориво, което не замърсява, а 17.7 на сто целенасочено ползват градски транспорт вместо личния си автомобил. Има желание и отношение у хората да полагат усилия, за да не допускат замърсяване, констатира министърът.

Постижимо е Европейският съюз да намали емисиите парникови газове с до 40 на сто до 2030 година, както е предвидено в споразумението от конференцията за климата в Париж през есента на миналата година, каза Ивелина Василева. Усилено вървят дебатите по темата между държавите членки и на Съвета на ЕС на ресорните министри се дебатира законодателството, което трябва да бъде възприето в Европа за това да се разпредели тежестта между държавите, тъй като целта е обща, но всяка страна трябва да декларира приноса си, каза министърът.

Световни реакции след историческото Парижко споразумение за климата

Разговорите за България тепърва предстоят. „Ние смятаме, че към настоящия момент страната има добро ниво на постигане на заложените за 2020 година цели", каза Василева. Тя посочи, че започват разговорите за модернизиране на схемата за търговия с емисии, като се очакват предложенията на ЕК в този аспект, които са обвързани и с начините, по които ще се стимулира развитието на нисковъглеродната икономика. Ще се създадат специални инструменти, които да бъдат насочени към това, поясни министърът.

България към настоящия момент не е декларирала процентно намаление за емисиите парникови газове, тъй като властите смятат, че е необходимо да бъдат представени предложенията на ЕК, за да започнат преговори. У нас се работи и по предложенията, които касаят секторите извън евросхемата за търговия с емисии. „Смятаме, че имаме голямо предимство, че територията ни разполага с големи горски площи, които са поглъщатели на вредни емисии", каза Василева и допълни, че страната ни ще има конкурентното предимство да отстоява позицията да намали с по-малко от 40 на сто вредните емисии.

195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени

Целта на целия пакет „Енергетика и климат" е да се върви към въвеждането на технологии, които в най-малка степен вредят на околната среда и генерират вредни емисии, но всичко зависи от икономиките на страните и преговорите, каза Василева.

На 22 април в централата на ООН предстои да бъде подписано споразумението, постигнато в Париж. Следва процес по ратификация, като за да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от поне 55 на сто от 196-те държави, членове на конвенцията и те трябва да са генериратори на поне 55 процента от световните емисии. България ще бъде представена на подписването от президента Росен Плевнелиев.

Превнелиев: Борбата с климатичните промени изисква нов подход за икономически растеж

Екоминистерството ежедневно следи нивата на реките и към настоящия момент няма индикации за проблеми. Министърът е издала заповед за извършване на интензивни проверки по поречията на реките, инспекциите по околна среда и води са изпратили указания на кметовете, за да се направи преглед, да обходят поречията да се почистят, където има, нерегламентирани сметища, за да не се допуска подприщване. Контролът е засилен и общините се отнасят отговорно към тази задача, категорична е Василева.