До 2-3 години очакваме първия български електромобил
До 2-3 години очакваме първия български електромобил / БГНЕС

Прототипирането на първия български електромобил, изцяло нов, клас L-7 е към края си е, като той може би ще се произвежда в заводите около Пловдив Това каза в града под тепетата Камен Василев от Българската асоциация за електрически превозни средства, предаде БГНЕС.

Асоциацията участва в този процес, предстои да се планира самият продукт, както и производството му и да се търсят инвеститори. Наличието на 120 фирми от бранша автомобилостроене в индустриалните зони около Пловдив прави идеята близо до реалността, смятат от асоциацията.

До 23 години очакваме първия български електромобил
netinfo

"Прогнозната цена на автомобила, който ще е малък, предназначен за градско кормуване, е между 12 и 15 000 евро. Тъй като ще се прави близо до клиента, може да търпи доста адаптация в крайната конфигурация. На този етап се работи върху пътнически автомобил, автомобил тип пикап, разработва се дори вариант за подвижна кухня. Ако такъв автомобил пътува по 100 км на ден всеки ден от месеца, крайната цена на употребената от него електроенергия ще бъде около 75 лв.", каза Камен Василев.
В Пловдив има не повече от десетина електромобила, но от днес вече има и първата си зарядна станция.

България сериозно изостава в този вид транспорт, в страната общо има около 300 електроавтомобила, стотина от тях са в София.

До 23 години очакваме първия български електромобил
netinfo

"Тази ситуация бързо може да се навакса", смята Камен Василев. Всички електромобили у нас досега се управляват и са закупени от физически лица.