България продължава да е сред страните с най-мръсен атмосферен въздух в ЕС
България продължава да е сред страните с най-мръсен атмосферен въздух в ЕС / БГНЕС

България продължава да е сред страните с най-мръсен атмосферен въздух в Европейския съюз. Екоминистърът Ивелина Василева заяви пред ресорната парламентарна комисия, че от Брюксел все още не са прекратили съдебната процедура срещу страната ни. Василева посочи още, че общо десет наказателни процедури са заведени срещу България заради пропуски в прилагането на екологичното законодателство.

Въпреки промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух и солените глоби, които правителството реши да наложи за замърсяване на въздуха, Европейската комисия все още не е прекратила наказателната процедура срещу страната ни, стана ясно от думите на министър Ивелина Василева.

"Не е стартирало още делото. Изпращаме информация на Европейската комисия и на Европейския съд, като се надяваме, че действията, които са предприети на национално ниво няма да доведат до решения в отрицателно посока", каза ресорният министър.

В края на миналата година Европейската комисия спря шест наказателни процедури срещу България, но остават още десет, сред които и за незаконните сметища.