В София има поне 40 обекта, подобни на взривените бардаци
В София има поне 40 обекта, подобни на взривените бардаци / netinfo
Генералният комисар на МВР главен комисар Павлин Димитров гостува в предаването "Денят" на Дарик:

Предлагам ви да започнем с конкретни примери. Примери, които се случиха през изминалата една седмица, защото в началото на седмица имаше и стрелба, и взривове. Да ви питам да свикваме ли с подобни картини и подобни гледки или все пак да се надяваме и да имаме вяра, че някой ден, така, показното разчистване на сметки поне в главните градове на България ще бъде прекратено.

Не ми се иска в никакъв случай да свикваме с подобни явления и подобни процеси не само в столичния град, а разбира се, на територията на цялата страна. Разбира се, това са явления, свързани с времето, в което живеем, и прехода. Аз не съм политик и не искам да правя оценки за състоянието на нещата, но...

Не свърши ли преходът?

Не, определено не от гледна точка на поведение, отношение, процеси, взаимоотношения. Бих казал, проблемът опира и до ценностната система на обществото. Аз не смятам, че има такава здрава ценностна система, тоест оценката кое е добро, кое е лошо, как да се възпитава доброто, как да се укорява и отстранява лошото. Така че в крайна сметка полицията, МВР и професионалното ръководство на министерството в крайна сметка ние сме длъжни по закон да противодействаме на тези явления и се надявам, че това ще се случи. Далеч съм от мисълта, че нямаме ресурси. Имаме ресурси, имаме подготвени хора, имаме добри професионалисти. С помощта и на хората, и на гражданското общество мисля, че ние сме в състояние да преодолеем тези процеси, които съществуват.

Нека да поговорим наистина за конкретните случаи. В началото на седмицата в квартал "Лозенец" бяха простреляни бизнесменът Владимир Казаков и неговият шофьор и бодигард Калин Станчев, чух ви часове по-късно да казвате, че най-вероятно това покушение е свързано с неуредени финансови отношения. Това ли е в крайна сметка основната версия, по която се работи?

Продължавам, за втори път ще обявя публично, че за мен това е основният мотив, основната причина. Така съм оптимист, работи се много усилено и сериозно по-този случай, и по другите случаи, разбира се, и се надявам в скоро време да имаме конкретни резултати.

Последно Владимир Казаков занимавал ли се е с дрога? Бил ли е наркодилър на някакво ниско ниво?

Не разполагаме с такава информация определено. Такава информация в МВР не съществува.

Имало ли е трети човек, който е успял да избяга и който по, така, медийни твърдения всъщност е бил истинската мишена на стрелеца?

Не, трети човек не е имало. Двама са жертвите, един е извършителят на престъплението.

Отпада тази версия за съществуването на...

Определено, определено.

...трета мистична фигура. Комисар Димитров, има ли връзка между този случай - стрелбата в "Лозенец", със взривовете в двата публични дома, които оттекнаха няколко часа преди това в столицата?

Няма никаква връзка между тези случаи. Взривовете в публичните домове са насочени пак към лица, с които има неуредени финансови въпроси. Проблемът е в това, аз го споделих пред няколко медии и пред вас отново ще го кажа. Лошото в поведението, разбира се, то е укоримо от всяка гледна точка, че извършителите на тези две взривявания са осъзнавали и са очаквали и този резултат. Те са осъзнавали, че ще има пострадали, ще има жертви.

Близко ли сте до извършителите на тези два взрива?

Нека да се въздържа по този въпрос да не давам отговор.

Все пак версията... казвате неуредени финансови отношения. Вероятно ви водят нанякъде.

Разбира се, определено.

И вие ли като господин... като министър Миков изразихте учудване когато се случи това, че в центъра на София има такава широка верига от бардаци, както се изрази той?

Вижте, аз съм отскоро на длъжността генерален комисар, но с такава информация разполагах. Разполагах с информация и за мерките и действията полицейските, които колегите от столична дирекция осъществяват. Разбира се, имам определени трудности от гледна точка на материалния закон, от гледна точка на процедурите, от гледна точка на събиране на доказателства във връзка с този вид престъпление. За съжаление тези два случая ни ангажират да работим много по-сериозно и аз ще положа необходимите усилия и аз, и ръководството на Столична дирекция, да доведем до минимум и в частност да елиминираме това явление, особено в столичния град.

Знаете ли кое искрено ме учуди, когато се случи това с взривовете? Слушах включително и вас и вашите изявления тогава. Ви казахте, че тези обекти, наричате ги, така, двата бардака, тези обекти са били наблюдавани от МВР. И какво, като са били наблюдавани от МВР, питам се аз.

Аз в предишния си отговор мисля, че направих опит да кажа защо те съществуват. Затова защото самият механизъм за събиране на доказателства във връзка с предоставяне на помещения за разврат, евентуално за сводничество, е на пръв поглед леко наказуемо престъпление, но трябва да се съберат безспорни доказателства. Това е проблемът и аз мисля, че столична дирекция трябва да направят всичко необходимо да променят стила, метода и подхода не само в рутинните полицейски проверки, а да конкретизират лица, обекти и конкретни доказателства за престъпна дейност.

Ще кажете ли колко подобни такива обекти наблюдавате още освен тези двата, които бяха взривени?

Сега за пръв път може би аз ще обявя една цифра около 40 подобни домове съществуват на територията на столицата. Разбира се, почти всички имат определена регистрация като търговци по смисъла на Търговския закон. Разбира се, успоредно с това осъществяват и такава нерегламентирана дейност.

Като казвате 40 само в София, имате ли представа колко са пък групировките, които се занимават на територията на цялата страна с подобен бизнес - проституция специално?

Проституцията е един сериозен бизнес. Значи, има анализатори и специалисти, които смятат, че тя е по-доходоносна от наркотиците.

И това е така.

Аз не бих се ангажирал да оценявам или да заемам някаква позиция, но мисля, че търговията с жива плът е един много сериозен бизнес и държавата с целия си капацитет трябва да положи максимум усилия да ограничи до минимум това явление.

Тогава...

В крайна сметка става дума за морала на обществото.

Как тогава се ограничава това явление? Ето тук можете да кажете ясно и силно вашата позиция за или против изработването на закон за проституцията. Като тук само да уточним, че нещата не са черно-бели. Има много различни закони. Зависи как ще бъде написан нашият, ако решим да го пишем, разбира се.

Аз споделих едно мое становище. Не искам отново да казвам не, но в крайна сметка твърдя следното - за мен трябва да има дебат по тази тема. Дебат в обществото, дебат в институциите, дебат в парламента. В крайна сметка законодателят трябва да реши, ако има такъв нормативен документ, полицията и МВР, институции са длъжни да го привеждат в изпълнение и да се съобразяват с тези норми.

Нека не поставяме нещата така. Вие не е задължително да бъдете изправени пред свършен факт. В тази дискусия имате равноправен глас. Какво казва МВР? Би ли било полезно създаването на един такъв закон или не, напротив, дори да и кажем то е антиморално?

Знаете ли, аз съм участвал в дискусии, кръгла маса, по законопроекта, който стартира преди повече от година. С две думи, не може да се каже за или против закона. Аргументите в едната и в другата посока са много силни и много убедителни. И затова ви казвам, че каквото и да кажа аз и като гражданин, като професионалист, като полицай, като служител на министерството, ще сбъркам. Никой не би следвало да се съобразява с едно мое мнение и да смятам, че аз съм правият. Затова ви казвам, въпросът е и морален, въпросът е на нагласи, въпросът е на отношение на обществото към това явление, защото аз продължавам да твърдя - не ми се иска със закон да узаконим един престъпен бизнес и хората, които сега наричаме контингент, да бъдат едни почтени български граждани и добри бизнесмени.

Аз обаче все пак се питам, ако два от тези 40, да кажем, в столицата бардака, са взривни, защо трябва отстрани да стоим и да гледаме, може и с другите да се случи нещо такова? Къде е ролята на полицията?

Вие сте абсолютно... абсолютно сте права. Явно сме длъжници в тази насока. Взривовете показаха, че ние не познаваме добре обстановката и не я контролираме добре. Това е факт, не го оспорвам.

Добре, няколко въпроса за тази митична за мен фигура с прякор Коце Маца, Костадин Хаджииванов, президент на футболен клуб "Беласица", бивш, разбира се, петрички бизнесмен. Той бе задържан в Гърция в началото на този месец. Днес пък дойде новината, че ще бъде екстрадиран в Германия. Вярно ли е, че гръцките съдии са ви попитали, имам предвид МВР, дали той има имунитет като общински съветник в Петрич? Има ли такова писмо до вас?

По каналите на Интерпол имаше такова запитване към МВР, на което ние отговорихме, разбира се, с това, което разполагаме като информация. Това е нормално от гледна точка на тяхното и нашето законодателство. Да, такова запитване имаше и ние дадохме бърз и коректен отговор.

Какъв е отговорът ви? Има ли той имунитет или не?

Не, значи това е въпрос на правна регламентация. Ние дадохме отговор, че той е общински съветник. Според мен той няма имунитет и няма как да има имунитет като общински съветник.

Един парадокс според мен или, така, разминаване, любопитно ми е как ще го обясните. В деня на неговото задържане вие казахте, МВР имам предвид, че българските служби не знаят причините за неговото задържане, българската прокуратура каза точно обратното, тя дори се похвали, че има своя дан, своя принос в този арест.

Информацията, която течеше в началото... и вие си спомняте, че ставаше дума за един инкриминиран период 1994-1995 г. Ние се въздържахме да коментираме действията на прокуратурата, на НСС, и на МВР включително, от гледна точка на това, че в крайна сметка тази информация би следвало да се предостави от компетентната институция, но във всеки случай не и от МВР. Да, такава поръчка е изпълнявана. Аз съм доволен, че Върховната прокуратура даде изявление по този въпрос и лично моето мнение е, че това, което е направено при изпълнение на тази съдебна поръчка, в голямата си част е в подкрепа на обвинението.

Но МВР и прокуратура... не остава ли общата публика с впечатлението, че едната ръка не знае какво прави другата?

Не, няма такова нещо. Обикновено съдебните поръчки се възлагат на прокурорските органи, на съдебните органи. Ние участваме като институция със своя капацитет и с потребностите, които предявява към нас съответният съдебен орган.

Добре, комисар Димитров, ще ви върна към случилото се с Ангел и Камелия Бончеви. Всичко все пак свърши относително благополучно. Имам няколко въпроса, свързани с мистериите, които забулиха този случай. Защо МВР позволи на похитителите на Ангел Бончев в техните ръце да попадне и съпругата му?

Значи, нищо не е свършило и не е затворена страницата спрямо този вид престъпления. Напротив, аз постоянно се опитвам да убедя колегите, а и те са убедени в това, че този вид престъпления трябва да бъде пресечен веднъж завинаги, а то може да бъде пресечено единствено след разобличаване на извършителите. А що се отнася до факта, че беше допуснато Камелия да бъде отвлечена, да стане похитена жертва на това престъпление, аз не бих упреквал МВР и колегите, които са работили по случая. Не само че това за пръв път се случва, това е най-малката причина, а от гледна точка на факта, че нашите действия дотолкова, доколкото ние сме имали отношение по целия този процес, винаги са били свързани със запазване живота и здравето на хората. Вярвайте ми, ако трябва да се използва сила, ако трябва да се използва оръжие, бихме го направили, но щеше да има и жертви.

Момент, има известно противоречие в това, което казвате. Първо, това не е първото отвличане, нали така?

Така е.

В никакъв случай МВР, машината МВР не се сблъсква с отвличане за пръв път в своето съществуване. Не виждам откъде идва нерешителността в този случай, конкретен, на служителите на МВР.

Сега, ако познавате конкретния случай, даже и да не сте служител на министерството, може би ще разберете логиката на нещата. Това се отнася не само за вас, и за много хора, които задават подобни въпроси. А доколко жертвите помагат и участват в този процес, това е нещо, което аз никога няма да споделя. Да, има жертви, които желаят да участват, има жертви, които се страхуват и не желаят да сътрудничат, грубо казано, на последващите действия на разследващите органи. Това е въпрос на личен избор, на преценка. Не бива да коментираме публично какво и как се е случило във времето, той като не помагаме на никого, особено на жертвите на този вид престъпления, особено на разследващите. В крайна сметка извършителите следят процесите, настроенията и информацията, която излиза по тези въпроси. Не бива официално да ги сезираме, защото в крайна сметка към тези извършители ние трябва да проявим пълната сила на закона.

Аз обаче мисля, че като казвате, че няма грешка, вината не е у колегите ви, проявявате снизхождение, но не знам дали то е полезно за вашите служители и колеги.

Не, аз пак ви казвам, много трудно се доказва дадена теза, без да се каже цялата истина. Аз цялата истина не мога да я кажа. Оценявайки обаче действията на служителите и всичко, което се е случило, не само по този случай, и по други, аз смятам, че ние сме изпълнявали правилно, съгласно нашите вътрешни норми на поведение, служебните си задължения. Най-големият проблем е, че винаги сме се съобразявали да запазим живота и здравето на жертвите.

Парите ли всъщност бяха основната цел на похитителите?

Определено, аз няколко пъти го казах. Това е един престъпен бизнес - откуп, пари и нищо повече.

Как тогава да си обясним тази фантастична благотворителна развръзка на случая със семейство Бончеви?

Ето, вие не можете да си обясните, аз също не си давам обяснение и до ден днешен.

Нещо като Робин Худ, престъпници, които имат меко сърце?

Не. В никакъв случай. Явно това беше някаква демонстрация, отправено послание спрямо някои лица. Нищо повече не мога да кажа.

Ще ги хванете ли?

Не ми прилича да кажа, че нямаме такава нагласа. И в крайна сметка аз не мога да отрека усилията, които са полагани, полагат се и ще се полагат в противодействието на този вид престъпност.

С богата информация ли разполагате, колко са групите, които се прехранват, в кавички, с подобен бизнес - отвличанията на територията на България? Колко силни са те?

Не съм в състояние да дам точния брой на тези престъпни групи. Разбира се, може би да направим извода от десетките отвличания, които са извършени на територията на страната и в предходните години. Разбира се, има много случаи, които са доказани, и има и присъди по стари случаи. Така че не смятам, че има една голяма концентрация на този вид престъпни групи, но те не са много, това съм убеден, но работят при добра конспирация, за съжаление многократно го казвам това, при една стройна организация и вътрешна дисциплина.

Крачка напред ли са те или може би две в сравнение със сегашното състояние на МВР?

Ами за съжаление винаги престъпният свят, особено в нови форми на престъпна дейност и на престъпно поведение, винаги изпреварва органите, разследващите, и на полицията. Това е съвсем нормално. Новите видове престъпления просто не само че не бяхме подготвени за тях, но в крайна сметка ние се учим от практиката.

Добре, дано изводите да са направени от този случай, който, пак казвам, завърши относително благополучно. Само още един съвсем кратък случай, за да остане време да поговорим за далеч по-общи теми. Правната комисия, разбирам, на Европейския парламент ще се занимава с побоя над евродепутата Димитър Стоянов. Разбирам, че лично председателят на европарламента г-н Пьотеринг се бил загрижил за правата на г-н Стоянов. Притеснява ли ви проверката, която ще предстои в Европейската комисия, прощавайте, Европейския парламент?

В никакъв случай. Имаме компетентни държавни органи, съдебни органи в България. Те ще се произнесат. Аз за пръв път ще изложа моята официална позиция като генерален комисар на това министерство, че полицаите са действали правомерно и в София, и в Пловдив. Кадрите, които българското население и общество възприе и в София, и в Пловдив, говорят за една демонстрация на крайно неуважение към закона, към правовия ред и към нормите на поведение в нашата държава. Аз укорявам служителите във Второ РПУ - Пловдив, че допуснаха тази свита от хора да нахълта по един брутален начин в сградата на Районното полицейско управление. Това е просто недопустимо. Само това поведение говори за едно неуважение към институциите, към държавата, към правовия ред. Какво повече да коментирам?

Изразявате тук, пред слушателите на "Дарик" радио, тази позиция. В писмена форма до г-н Пьотеринг ще я изпратите ли, за да е ясна позицията на българската полиция?

Ами, ако... Не, вижте, от нас най-вероятно няма да се иска някаква официална информация, тъй като във Военна прокуратура, вие знаете, вървят проверки. Нека компетентните съдебни органи да се произнесат.

Добре, дотук говорихме за много конкретни случаи. Да поговорим все пак и малко за общата картина на престъпността у нас. Казвахте преди време, че няма мафия в България. Колко са обаче престъпните групировки, значимите престъпни групировки в България? Кои са големите босове?

Значи, едно е да разполагаш с оперативна информация. Имаме е различни статистически данни, различни тези, различни позиции. В годините те са... така, обявявани като стотици. Аз не смея да твърдя, че идентифицираните престъпни групи са стотици. Аз мога да кажа, че идентифицираните престъпни групи са тия, спрямо които са образувани досъдебни производства и е наложена най-тежката мярка или вече са осъдени, или предстои разглеждането на досъдебните производства, т.е. делата в съдебна фаза. Преди няколко дни дадох информация на ваши колеги. Това е статистика само за първото полугодие на 2008 г. 2008 г. са образувани 34 досъдебни производства, по които са повдигнати обвинения за доказани престъпления спрямо 105 лица, които са лидери и членове на престъпни групи на територията на цяла България. Мисля, че това е един показателен факт за активността и резултатността на полицейската дейност.

Тогава отговорът би звучал не стотици, няколко десетки?

Ами, да, бих казал, те са популярни, известни като престъпни конфигурации на територията на столицата, на областните дирекции, особено в по-малките областни дирекции, те са популярни на цялото общество.

Всъщност един много важен въпрос - след трусовете, които МВР преживя през последната една година, непрестанните скандали, защото имаше един такъв цикъл - МВР излизаше от един скандал и влизаше в друг, има ли вълна от напуснали ваши колеги, от напуснали полицаи, демотивирани и търсещи поприще някъде другаде?

Аз ще повторя, преекспонира се тази тема. Няма такава тенденция. Има едни закономерни процеси, които се случват не само в нашата институция, а най-вероятно в целия държавен сектор. Горе-долу в последните години при 100 напуснали служители, съвсем образно давам информацията, около 90 или 80-85 се назначават. Това е един процес, а в крайна сметка хората, които желаят, ще останат да работят. Аз искам да работя с мотивирани хора. Да, има проблеми, има обективни причини, които влияят на мотивацията, на ефективността в работата, но аз се надявам, че държавата ще помисли и ще реализира някои проекти в бъдеще време.

Ще се увеличат ли заплатите на полицаите?

Ами, надявам се. Аз съм сигурно човекът, който най-много държи на това.

С колко според вас трябва да се увеличат, за да има, така, усещане, да се усети това?

Ами, вижте, на мен ми е трудно да преценя, но знам, че да се сравним със страни като Румъния, страни... бившия източен блок, нека да бъдат като техните. Аз и на това ще съм доволен.

Добре, имах и още въпроси. Последен обаче - скандалът на деня. Бих казала, той ще отмине сигурно другата седмицата. Деветдесет и пет милиона, близо 100 милиона лева, са били похарчени за СРС за 2 години от януари 2006 до края на годината 2007 г. Това всъщност съобщи вчера председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов. Скандално ли ви звучи тази сума, при положение че нищожен процент от платените СРС-та са влезли в съда като доказателства?

Първо, не е вярно, че нищожен процент са влезли като доказателства. Има информация по този въпрос. Тя е известна и на органите на прокуратурата, известна е и на ръководството на Министерството на вътрешните работи. На второ място аз не смятам, че има скандал. Това е една данна, една информация, която е предоставена именно от Министерството на вътрешните работи. А що се отнася до това дали тези средства са много или малко, в крайна сметка има механизми за контрол, проверка и контрол от страна на законодателя. Нека законодателят, комисиите, подкомисиите, да направят проверка и да се убедят каква е точно историята.

Днес ваши бивши колеги допуснаха, че в тези близо 100 млн. всъщност влизат и заплатите на служителите, и автомобилите им, бензинът и техниката.

Ами аз, преди да вляза във вашето студио, чух няколко изявления, и то по "Дарик" радио. Аз подкрепят изцяло тези изявления, включително и г-н Петков, бившия министър. Става дума за фонд "Работни заплати", за консумативи, горива, автомобили. Става дума за разходите, които са направени във връзка с изпълнение на тази функция.