Разследват Килърите за две убийства от последните години
Разследват Килърите за две убийства от последните години / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пет-шест групи в столицата си поделят големите обири
32784
Пет-шест групи в столицата си поделят големите обири
  • Пет-шест групи в столицата си поделят големите обири

Столичната полиция разследва групата на "Килърите" за две убийства от последните години в София, съобщи пред Дарик началникът на СДВР комисар Валери Йорданов. Две големи престъпни групи се опитват да завладеят пазара на наркотици в София. Наркобандите вече използват за пренос на дрога хора с чисто криминално минало, за да могат те да останат на свобода след операция на полицията. При операция на МВР наркопласьорът обикновено отнасял най-много парична гаранция и оставал на свобода.

5 или 6 групи се занимават с крупните грабежи и обири в столицата.

За криминалната обстановка и за това има ли ръст на престъпленията през лятото или и бандите са били на море - разговорът е с комисар Валери Йорданов.

Става въпрос за кражби, грабежи, домови кражби?

Бих казал, че тази година, през летния период, особено през месеците юли и август, имаме снижение по отношение на броя на извършените престъпления, т.нар. конвенционална престъпност - кражби от жилища, офиси, кражби от автомобили, уличните нападения. За съжаление от началото на септември се забелязва една тенденция към леко завишаване в сравнение с месеците юли и август. Надяваме се да успеем да стопираме това явление. Засега не можем да кажем, че са повече от миналата година.

Да не би престъпниците да са отишли на море?

Има миграционни процеси. Нормално е част от престъпния контингент да се изнася по курортите.

В София беше заловен един от авторите на големия обир в магазин „Фантастико", при който през декември 2009 г. бяха откраднати 2 млн. лева. Докъде стигнаха нещата? Говорим за организирана престъпна група, която се занимава с този вид престъпления, или не?

Говорим за една добре организирана престъпна група. За съжаление към момента само един от извършителите е задържан.

Съществуват ли банди в София, които са тясно специализирани в обири в големи размери?

Има пет-шест големи групи, които действат както на територията на столицата, така и на страната. Те са доста мобилни. Бандитите, които извършват този вид престъпления, са предимно хора, които са криминално проявени. Някои от тях имат присъди, някои са само на регистрации. След като се направи един такъв удар, групата се изнася, покрива се докато свършат авоарите или планират някакъв друг удар.

По отношение на мокрите поръчки в София, групата на "Килърите" - това ли е "схемата", по която се осъществява една мокра поръчка?

Нашите наблюдения са точно такива. Строго изградена структура по отношение на приемане на поръчка, посредници и съответно изпълнители, които извършват убийството.

В София можем ли да говорим за някакви обособени групи, които се занимават с подобни поръчки или е трудно да се набележат такива?

Не бих могъл да кажа конкретно, но специално за тази група, която беше задържана, ние работим за два случая, които имаме подозрение, по-скоро оперативни данни, че имат участие в извършването на тези.

Кой контролира наркопазара?

В момента съвместно с колегите от дирекция „Борба с организираната престъпност" се работи по две големи такива организации, но да кажем, че те работят за някой от големите имена, които са в медиите, е пресилено. След като се освободят нисшите от големите играчи, започват да се наместват и там вече съществуват едни такива вътрешни противоборства кой да надделее. И в крайна сметка този пазар в един момент, в който се заключат дилърите, след това се намират нови. Има тенденция за ползване на лица, които не са криминално проявени. Бих посочил случай от миналата седмица, когато в „Люлин" е задържано лице с един килограм хероин, който не беше попадал под полезрението на полицията.

Това защо се прави?

До момента на задържането той е чист. Използва се, за да може след това, ако евентуално при наш успех и техен неуспех, това лице да не влезе вътре. Случаят е точно такъв. След като се използва чистото съдебно минало на лицето, той е с парична гаранция навън.

По думите ви излиза, че в момента в София има две големи организации, които държат монопола върху разпространението на наркотици в града?

В момента има две такива организации, които се стремят да се наместят на пазара. Нашата цел е, преди да съберат достатъчно капитал и мощ, да ги ударим. Нашият стремеж е да пресечем достъпа на наркотици до столицата и съответно това, което влиза, самите дилъри да можем да ги ударим и съответно нагоре по веригата.

Остават ли амфетамините най-масово продаваната дрога в София?

Засега да. Това е тенденцията от известно време. Той е сравнително по-евтин от другия вид наркотик. За съжаление доста от младите хора го ползват при купони, при посещения в дискотеки - говорим предимно за екстази, от този род наркотични вещества.