Още като реши да е водач на листа, Стоянов трябваше да отстъпи лидерския пост
Още като реши да е водач на листа, Стоянов трябваше да отстъпи лидерския пост / netinfo

Г-жо Николова, само година бяхте в СДС. Защо напуснахте партията, толкова ли беше тънка синята нишка за Вас?

Не, тя и сега си съществува. Просто за мен нещата са били кауза. Включих се с много ентусиазъм. Била съм страничен човек за партията, но винаги съм я подкрепяла.
Знаете, че на 1 октомври 2005 година и г-н Стоянов, и аз като член на ръководството на партията обещахме няколко неща на седесарите – едното, че СДС ще стане обединител в дясно, второто – че следващият президент няма да се казва Георги Първанов и най-същностното, че нашият хоризонт са следващите парламентарни избори, за които започваме да работим. За съжаление, през този период от време практически не изпълнихме нищо, което обещахме. И за това не виждам моето място в ръководството и в СДС. Продължавам да си стоя зад каузата на народната партия, на християндемократическите ценности и практически с членството си в ЕДП работя за тях.

Да разбирам ли, че това, което се случи около СДС – възможността да бъде прекратено членството му в ЕНП заради адмирациите към Движението за европейски реформи на британските консерватори, също е дало тласък за решение ви или то зрееше отдавна?

Просто се убедих, че няма дебат, че решенията се вземат от все по-малка група хора и все по-малко хора, които са в партията, разбират какво се случва в нея. Обърнах се към моите приятели от СДС в Русе, познавам ги поименно и 90 % от тях живеят в панелни жилища и имат талашитените мебели от преди 1990 година и в този смисъл те са много далеч от 135-годишната консервативна партия. В момента ние се нуждаем точно от ценностите на християндемокрацията, от широка народна партия, от подкрепата на ЕС.
Това може би беше последният подтик. Отдавна знам, че няма какво да дочакам като действия. Чиста емоция ме задържаше. Това е много трудно решение.
След всичките тези циркове, след този странен PR, който избра Петър Стоянов, просто е унизително да стоиш наред с някои хора. Идва ми в повече. По-добре човек да стои отстрани и да си държи каузата и мястото, което си е заел, а моето място е в дясно.

Какво значи странен PR?

Странен е, ексцентричен е с това действие към консерваторите, с всичките странни решения, които вземаме, с обстоятелството, че сме в челните места на медиите със скандалите, които произвеждаме, а не с проблеми, които да покажем, че сме решили.

Това, че вземате решение да напуснете СДС заради неизпълнените обещания от конференцията, означава ли, че смятате за неизпълнимо и третото обещание – добро представяне на парламентарните избор?

Скъсихме хоризонта от следващите парламентарни избори до евроизборите. Господин Стоянов дължи още едно обяснение на партията – какъв ще бъде всъщност - евродепутат или лидер. Това трябваше да се реши на конференция, за да престане да бъде партията в разкрачено положение.

Според вас ако той бъде избран за евродепутат, трябва да освободи лидерския пост?

Мисля, че още с вземането на решението да води листата, трябваше да направи това и щеше да е по-почтено.

Вие сте част от сдружението Европейски демократичен път, което партнира с ГЕРБ на Бойко Борисов, не се ли страхувате, че след като напускате СДС в ситуация, в която съюзът е на дъното, могат да ви обвинят в стремеж да се хванете за ракета носител?

В личностен план за нищо не съм се хванала, защото не съм кандидат за никакъв пост – нито за евродепутат, нито съм кандидат за партия.
Надявам се, че СДС като партия ще успее да изцеди последните свои сили, за да прати Петър Стоянов в Европарламента.

С вас независимите депутати стават общо 15 – съвсем достатъчен брой за нова парламентарна група, въпрос на време ли е образуването и?

Една парламентарна група се състои тогава, когато има обща политика. Засега по този въпрос не е мислено. Няма готовност за структурирането и. Мисля, че след европейските избори ще има разместване на политическите пластове и се надявам, че тогава би могла да се създаде такава ситуация.

Утре напускате ПГ на ОДС, казахте, че оставате независим депутат, защо не постъпите принципно да напуснете и парламента, защото сте избрана със синята листа, както принципно постъпихте като не отстъпихте мястото си в НС на следващия в листата?

Това е най-трудният и разумен въпрос, който ми задавате. Но голяма част от хората, които ме избраха са заедно с мен в ЕДП и ме подкрепят да остана техен представител и в бъдеще.