Марк Седуил: В Афганистан командва правителството, после идваме двамата с генерал Маккристъл
Марк Седуил: В Афганистан командва правителството, после идваме двамата с генерал Маккристъл / netinfo

Британският посланик в Кабул Марк Седуил беше назначен за върховен цивилен представител на НАТО в Афганистан. По ранг позицията му отговаря на тази на главнокомандващия коалиционните сили ген. Стенли Маккристъл. Мнозина обаче твърдят, че ролята му  в Афганистан е най-важната в момента, тъй като политиката винаги изпреварва военните действия. Марк Седуил ще има водещи функции при въвеждане на новата стратегия - постепенно предаване на властта на афганистанската национална армия и полиция след като серия от военни и цивилни операции бъдат проведени на територията на Афганистан. Марк Седуил ни прие в щабквартирата на силите на ИСАФ, разположена в близост до американското посолство в Кабул. Разстоянието между ИСАФ и посолството на САЩ е едно от малкото места в столицата на Афганистан, което можеш да преминеш пеша, без брониран автомобил или специална охрана. 

Какво ново около операция Мущарак? 

Седуил: "Всъщност това е първата мащабна операция след въвеждането на новата стратегия. Запознати сте с това, което става - военната фаза е към своето приключване, време е за цивилни действия. Става дума за политически и цивилни действия на място. Един от основните уроци, които излязоха от атаката срещу Марджа, е колко важни са политическите елементи в нашите действия. Освен че след военните действия трябва да последват и много допълнителни цивилни действия в тези райони, най-важното е да се менажира системата на местното вземане на политически решения.

Така при сегашните ни операции мога да определя три основни елемента - на първо място да вземем отново инициативата срещу бунтовниците; на второ място да помогнем за създаването на военни и цивилни афганистански институции, така че да успяват да се грижат сами за себе си; на трето място да се справим с локалното политическото напрежение, което на практика засилва проблемите в провинциите.  Политическите проблеми не получаваха голям отзвук досега. Генерал Маккристъл е фокусиран логично върху първите два проблема, но вече всички разбираме колко важен е и политическия проблем. Нека ви дам пример с Марджа. Миналата седмица отидохме там за местната шура (среща на местни племена, където се избират лидерите) и там имаше около 300 души. Те бяха много скептично настроени към това, което чуваха, тъй като смятаха, че обещаното от правителството не се осъществява. Досега полицията се е използвала за репресии към местното население, вместо за реална помощ и тяхна защита. Мнозина от местните биха предпочели системата, наложена от талибаните. Точно поради това талибаните са имали контрол над Марджа.  Това беше много добър урок за нас. Трябваше да ги уверим, че възможностите на полицията са добри, че са добре платени, добре тренирани, разполагат с добра екипировка. Марджа беше много важна територия, тъй като там талибаните са властвали изцяло, зоната е била извън контрола на правителството. В другите региони ситуацията е различна - там има поне някакво съревнование между официалното управление и това, което е в сянка. Разбира се, на всяко място операциите са различни, но Марджа просто показа на преден план някои съществени проблеми. Трудните неща предстоят, защото трябва да спечелим местното население.

Полицаите и войниците от афганистанската национална армия също са част от местното население. Как ще спечелите и тях? Казвате, че те са добре платени, но има множество данни, че не получават заплатите си или по-скоро корупционни схеми отнемат голяма част от заплатите им преди да стигнат до самите войници и полицаи. 

Седуил: "За един обикновен полицай, за да храни семейството си, често се налагаше да попада в корупционни схеми. В момента, по афганистански стандарти, те са сравнително добре платени, но не цялата заплата достига до тях. Затова въведохме системи като уведомление за пълната сума чрез мобилни телефони, за да сме сигурни, че ще достигне до тях. В някои случаи до 70% от заплатата на полицаите не достигаше до тях." 

Как определяте кога една провинция е готова за трансформация - имам предвид грижата по сигурността й да премине изцяло към афганистанската армия и полиция? 

Седуил: "На първо място трябва да сме сигурни, че коалиционните сили имат достатъчно възможности в тази зона и вече е преминала военната част от операцията по стабилизацията й. Едва след това можем да говорим за този преходен процес. Иначе критериите ще бъдат одобрени този месец, но най-общо те са фокусирани върху сигурност, управление и развитие.  В момента се опитваме да прехвърлим отговорностите по сигурността към африканските сили, там където има критична маса на тяхно присъствие и възможност това да бъде реализирано. Ще бъде трудно, защото талибаните ще се опитат да ги предизвикат именно в тези провинции." 

Изписаха се доста неща за това кой за какво отговаря в Афганистан. Кой последно е шефът - вие или генерал Маккристъл? 

Седуил: "Шефът е правителството на Афганистан. Това е сериозният отговор на този въпрос. Нашата работа е да им помогнем да поемат отговорност и да имат възможност сами да управляват и защитават страната си. Това е голямо предизвикателство към нас, но това е и фундаменталното предизвикателство. Тъкмо затова по време на Лондонската конференция стана ясно, че държим на афганистанско лидерство и международно партньорство. Това е и част от новата ни стратегия - вместо да прилагаме решения отвън, даваме възможност те да се справят вече сами." 

(Използван е и въпрос на журналист от Южна Корея)  

Всичко за Дарик в Афганистан четете в afganistan.log.bg