Максим Ешкенази: ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ „сближава и „сприятелява децата и класическата музика
Максим Ешкенази: ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ „сближава и „сприятелява децата и класическата музика / netinfo

Максим Ешкенази е идеолог и основател на ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ. Работи и живее в САЩ, но често пътува до България, за да участва в музикалните приказки и истории, които се случват в зала „България". На прага на третия сезон на един от най-успешните музикално-образователни формати, Максим разказа как се е намерил с класическата музика и какви нови съдържания е подготвил екипът на ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ.

Как се „намерихте" с класическата музика?

Когато бях на 5 години моите родители ми "разкриха" магията и оттогава вече 33 години съм и генетично, и емоционално, и професионално свързан с класическата музика. Толкова е вълнуващо това „общуване", че вече е нещо повече от съдба за цял живот. А и в семейството ми има толкова много музиканти, че някак може би е било предопределено това „намиране".

Защо ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ и защо в България?

Сам по себе си форматът ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ е концепция и философия за „сближаване" и „сприятеляване" на децата и класическата музика. Няма как да си бил на концерт-приказка за музикален инструмент и да не си останал с приятното усещане, че си бил част от нещо с-мислено и нещо, за което си заслужава да отделиш 1-2 часа от живота си и го „споделиш" с детето си.

А ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ е в България, защото българските деца имат нужда и потребност от такъв тип „общуване", а ние знаем как да го случим.

Как беше поставено началото на този музикално-образователен формат?

Началото беше поставено с пилотен концерт в Музикалното училище, който сам по себе си беше нещо различно, което не се беше случвало до този момент и по такъв начин в България. Но пък е нещо доказано във времето, защото го правя от 10 години в Щатите с различни оркестри. Тестът беше успешен и така се роди ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ.

След два много успешни сезона и над 16000 деца зрители каква е равносметката?

Равносметката извън статистическите данни е, че обществото има нужда от ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ. Форматът успя да обедини усилията на хора от различни жанрове, организации, сектори, за да имат нашите деца възможност да се запознаят с музикалните инструменти и да слушат произведения от музикалната съкровищница, изпълнени от изявени млади солисти, в съпровода на оркестъра на Софийската филхармония. За тези две години екипът на програмата, воден от нейния директор Светлина Терзиева, натрупа опит и създаде концерти - модели за това как трябва да се представя музикалната класика на детската аудитория. Освен това имаме прекрасни партньори в лицето на Фондация „Америка за България" и „Софийска филхармония", с помощта на които успяваме да развиваме ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ и да създаваме нови съдържания.

В трети сезон ще имате няколко нови съдържания. Разкажете нещо повече за тях?

Стартираме един нов цикъл от концерти, в които ще представим пред децата най-гениалните композитори за всички времена. Пак ще разказваме музикални приказки! Започваме с Моцарт и "Приказка за Моцарт и Малкия Ото". Ще срещнем публиката с прекрасни произведения, писани специално за деца от композиторите - импресионисти, защото импресионизъм освен в изобразителното изкуство има и в музиката. Импресионизмът в класическата музика ще чуем в "Приказка за Малкия принц". Бисерите в българската музикална съкровищница ще „разкажем" в "Приказка за Змея и Самодивата". И още: ще има нов концерт за младежи - „Рицарска история" и нов мултимедиен проект - „Чайковски: Дете от стъкло".

Максим Ешкенази ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ сближава" и сприятелява" децата и класическата музика
netinfo

Ще разкриете ли част от тайната, до която ще се докосне Малкия Ото докато „обикаля" в света на Моцарт?

Тайната е скрита в прекрасната музика на Моцарт, която искаме да извадим от архива и да я представим в пълната и красота, гениалност, великолепие, хумор, страст и мъдрост. "Приказка за Моцарт и Малкия Ото" ще е една нова гледна точка към творчеството на уникалния композитор, който в последните години рядко се изпълнява в България.

Отново ще има любов, битки и много приключения в новия концерт за тийнейджъри. Колко рицарска ще е рицарската история на ФОРТИСИМО?

Това е нещо, което все още не мога да разкрия. Но обещавам, че публиката отново ще бъде потопена в едно вълнуващо приключение и състезание между словото и музиката. Кой ще победи и ще има ли победител - ще решат децата!

Запазена марка на ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ е „театрализирането" на класическата музика. Как избирате актьорите, на които да поверите нелеката „роля" и задача да са медиатори между децата и музиката?

Актьорите, с които работим са професионалисти и истински вярват в нашата кауза, мечтаят заедно с нас и заедно сбъдваме всеки един концерт. Освен това се „хвърлят" смело в музикалните приключения и съ-преживяват музиката с нас-музикантите, заразяват ни с емоцията си. Децата имат безпогрешен усет за истина и лъжа и фактът, че вече две години са на това пътешествие в света на музиката, е доказателство, че сме на прав път и че сме избрали най-подходящите „медиатори".

По време на концертите от ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ освен препълнената зала има огромни количества позитивна енергия, която най-вероятно идва от децата и от срещата им с музиката. Когато започнахте да правите ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ преди две години в България, представяхте ли си, че ще стигнете дотук и че форматът ще има такъв успех? Това своеобразно сбъдване на американската мечта в България ли е?

Радвам се, че сте усетили и вие тази позитивна енергия, която ни дава сили и ни мотивира да развиваме ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ. Факт е, че няма оркестър в света, който да прави такъв брой разнообразни концерти годишно - обикновено дори и най-големите оркестри имат 2-3 нови постановки, които представят през сезона. В сезон 2 ние създадохме 10 нови концерта заедно с програми, сценарии, приказки, илюстрации, помагала за родители. Това е наистина огромен обем, който нашият екип успя да осъществи. В чисто метафоричен смисъл - да, сбъдване на мечта е, но е и отговорност да поддържаме нивото и да ставаме все по-добри. Аз от години правя такива концерти и мога да твърдя със сигурност, че нашите са на много високо световно ниво.

В личен план какво е усещането да си част от концерт на ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ, който е споделен с толкова много деца?

Истинско щастие и неподправена емоция.

Какво си пожелавате да (ви) се случи в третия сезон на ФОРТИСИМО ФАМИЛИЯ?

Още много пълни зали, съвместна работа с Министерство на образованието и науката, общини, фирми, за да могат още повече деца да се докоснат до вълшебството на класическата музика.