Лечебните заведения ще запазят дейността си след приватизацията
Лечебните заведения ще запазят дейността си след приватизацията / Sofia Photo Agency
Лечебни заведения ще се приватизират само ако запазят дейността си, заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев в предаването „Дарик кафе”. Това са решили управляващите по време на разширеното си заседание в местността „Катарино”. Според сега действащия закон 15 години след приватизацията на дадена болница, собствениците могат да променят предмета на дейност. Предвижда се още да отпадне потребителската такса за преглед при лекар.

Ето какво още каза здравният министър пред Дарик:

Министър Желев в коалицията има решение от 1 януари следващата година да вдигнете здравната вноска от 6 на 8 процента. Какви ще са механизмите, така че да не се увеличи осигурителната тежест на гражданите?

Това ще стане реалност, но няма да увеличи тежестта на гражданите. Те ще плащат колкото и сега са плащали, само че ще се преразпредели вътре в цялата осигурителна схема процентното съдържание, счетоводни действия.

От 2010 г. здравните фондове ще заработят на равни начала.

Тогава се предвижда да започне и приеманото на целия пакет услуги, да са равнопоставени. Ще има един преходен период, такъв, какъвто да не наруши ритъма, при който става предоставянето на услугата. Най-вече да не се чувстват неудобство гражданите, защото това е нов модел и трябва да бъдем много внимателни с това, което правим. Държа обаче да кажа, че ни предстои много работа, до януари 2009 г. трябва да се приемат и маса закони, да се променят, така че да се даде нормативната основна за почване на този нов тип финансиране в здравеопазването.

Кажете няколко думи за този преходен период. Това ще означава ли, че Националната здравна каса и частните фондове ще си делят парите?

Да, така се предвижда. Основният стълб ще бъде Националната здравна каса, за да гарантираме стабилността на системата, фондовете ще донадграждат системата. За да се получи този тип финансиране, което ние целим, повече пари, повече качество, донадграждане на онова, което в момента не стига. Знаете, че пътеките са недофинансирани.

В какво съотношение, решили ли сте?

Говореше се за 70 на 30, но това са теоретични постановки. Моделът е още като теория добре стоящ, той е познат в Европа, но пак казвам, трябва да сме много внимателни в това, което правим.

Кога ще започнете да лицензирате частните здравни фондове?

Въпрос на законодателство, предвижда се това да стане следващата година, основните неща. Доволен съм, че има политически консенсус. Бих казал, че оттук нататък предстои една немалка работа не само по законодателството, но да получим и обществен консенсус. Хората трябва да знаят какво ги чака и да си кажат и те тежката дума. Но-най важното е, още един път да подчертаем, че тези фондове, които ще работят в едно или друго време, са доброволни, изцяло доброволни. Всеки ще има право да избира къде и как и да прецени защо да влиза в един или друг или да остане в Здравно-осигурителната каса. Надявам се да получим по-добро качество на услугата. Ще въведем съответните показатели и индикатори за оценка на качеството, това, което в момента не се прави в България, и ще създадем инспекторат, който ще следи именно затова – как дадена структура изпълнява и каква услуга предоставя. Така че да могат да бъдат и те конкурентни и да се конкурират между себе си, тъй като предстои един нов тип договаряне с много повече играчи, което е добре.

Ще включите и пациентите…

… и пациентските организации, така че да има абсолютна прозрачност, при този процес.

Друг основен проблем – приватизацията на болниците. Как ще се осъществи? Знаем, че има политическо решение да стартира.

Да, имаме такова решение. След няколко поправки в сегашния закон, който е между първо и второ четене. Аз предложих ясно да се определи що е то обособена част от болница, болнична структура, като визирам, че обособена част не може да бъде клиника, отделение или онези функционално неразделени части от една болнична структура, която й дава възможност да функционира като цяло, а това трябва да се отнася изключително и само за стопанска част, без която болната може да съществува и работи и до терените, които притежава. Апетитът е към тях и това не е зле, защото сега стоят неизползвани, събират бездомни кучета и носят само разходи, даже и не ги поддържат. А пък събраните средства от продажбата и приватизация на такъв тип части, терени, парцели ще даде възможност за наливане на достатъчно или поне на значителна сума във всяка болница, която си позволи такъв тип действие .Но трябва да знаете, че този процес на приватизация се отнася преди всичко до общинските болница и общинските и държавни терени. За да се приватизира каквото и да било от която и да е структура, трябва да се произхожда от това кой е принципалът. Общинските болници са 100 процента общинска собственост, значи съответният общински съвет трябва да вземе решение за приватизация, ако реши. Не се прави само, защото някой иска нещо да направи като приватизация, ще има сериозен контрол според мен и при едно добро решение и опериране със събраните средства мисля, че много проблеми от системата, що се касае до реконструкция и модернизация на болничните комплекси, биха могли да се случат.

След приватизацията за какъв период задължително лечебните заведения ще продължат да функционират?

Предложих и беше прието, че трябва да отпадне този текст в сега предложния закон, че те могат да работят като болници в следващите 15 години след приватизация. Би трябвало да работят постоянно като здравно заведение. Този, който иска да инвестира и да работи в здравеопазването и да печели в него, трябва да запази предмета на дейност неограничено време или болницата да бъде болница. Защото допускаме, че 15 години работи като болница, после какво се случва?! Няма да има болница ли?! Ще я съборим ли, какво ще я правим?! Това дава друг привкус на закона и недобър знак към хората.

По Ваша инициатива ще отпадне доплащането за избор на медициснки екип. Как ще става изборът?

Всички граждани, щом си плащат, имат парво на еднакъв тип услуга. Няма логика, в крайна сметка всички събираме едни пари, за да можем всички да получаваме еднаква достъпна квалифицирана медицинска помиощ.

Тоест, ако ми се наложи да съм пациент на дадено болнично заведение и искам да избера екипа, мога да го направя напълно безплатно.

То е и е задължително да бъде така. Няма закон и наредба, които да определят цена за избор на екип. Ако е в часта болница, въпросът е друг, но държавните структури – това просто не може да се случва.

Знаете, че до този момент се случваше.

Знам и не го приемам.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.