Кокинов: Запрянова не би могла да се нарече „ключов свидетел”
Кокинов: Запрянова не би могла да се нарече „ключов свидетел” / netinfo

Интервю на Богдана Лазарова с градския прокурор Николай Кокинов в предаването "Кой говори" на Дарик радио.

Г-н Кокинов, стана ясно, че Йорданка Запрянова не е искала защита и охрана от прокуратурата. Казахте, че не е съобщила и за заплахи.

Да.

При това положение, тя като ключов свидетел, не трябваше ли все пак да се организира нейна защита.

Прекаляваме с понятието ключов свидетел, в крайна сметка не по всички дела имаме възможност да защитаваме свидетели, още повече, когато липсват основания за това. Това е една скъпо струваща процедура, която изисква човешки и финансов ресурс, прави се, когато действително има сериозни данни за някаква заплаха или самото лице заяви това. Има един специален закон за закрила на лица във връзка с провеждане на наказателни производства. Аз също съм правил такава процедура. Сезира се една комисия, която в крайна сметка взема решение дали да се защити този свидете или не, но това не е обичайна практика по всички дела.

Всеки би си задал въпроса след като основният свидетел по това дело не успя да бъде опазен жив, то какво да си мислим за останалите. Как ще организирате тяхната защита?

Естествено, че няма да оповестя по какъв начин с оглед на създалата се ситуация, така или иначе сме предприели необходимите мерки. Но да не пресилваме думата ключов свидетел – тя е един от важните свидетели, но в никакъв случай не бих искал да я определя като ключов.

Като е имала въоръжен частен охранител, той бил ли е там в апартамента в момента на убийството?

Не, никой не е имало в този момент.

Логично е, ако човек е застрашен, бодигардът да стои там?

Напротив, защото тя е трябвало да ходи на разпит в следствието, и той не я е намерил по телефона и е отишъл на място и е извикал ключар.

Три дни преди това тя е искала да сменя охранителната фирма, това достигна ли като сведение до вас?

Няма да го коментирам това.

Г-н Кокинов, каква е нейната роля в целия този случай. Възможно ли е тя да се окаже с по-различна роля от това, което до момента сме чували? Да е участвала в някакви схеми, някакви канали, които се свързват с лицата Брендо и Дишлиева, да е имала някаква проформа фирми, които са участвали в пране на пари, т.е. да е имала по-друга роля от тази, която на пръв поглед личи?

Обсъждаме и тези варианти, те действително са доста логични и реалистични, работим и в тази насока, не сме подценили и този вариант.

От полицията се чу, че се работи по версия, че доста близък неин човек да е бил убиецът, защото тя не е отваряла на случайни хора, предвид заплахите срещу нея.

Сега сме в най-важните часове на разследването и не бих искал да предоставям информация за фактите, които са ни известни.

На останалите свидетели жива охрана ли сте назначили или по друг начин ще ги пазите.

Няма да коментирам.

Този пръв прецедент на убийство на свидетел показва ли, че най-после е дошло първото сериозно дело, с което се занимава прокуратурата? До този момент не сме имали такова нещо.

За първо сериозно дело не знам, защото има и други сериозни дела, но за мен това е индикация, че наистина сме стигнали до особено опасно място и до особено високо ниво, за да си позволи дадено лице или лица подобно похищение.

Звучи логично и следната версия – някой да е предотвратил евентуални нейни разкрития, които могат да засегнат хора от по-високи етажи или публични личности.

Това е една интересна личност, ние се съобразяваме с нейните особености, поради което обсъждаме много хипотези и работим по тях.

Отворихте ли старото дело за убийството на сина и да търсите връзка.

Разбира се, то беше спряно миналата година.

Възобнови ли се делото?

Обсъждаме този вариант в момента.

До този момент връзката не сте я открили, така ли?

Дори и да сме открили нещо, няма да го оповестявам.