Български актьор в екшъна Джак Райън: Теория на хаоса
Български актьор в екшъна Джак Райън: Теория на хаоса / Форум Филм България

Българският актьор Александър Алексиев е част от екипа на екшън трилъра "Джак Райън: Теория на хаоса" (Jack Ryan: Shadow Recruit) , в който си партнира с Кенет Брана, Крис Пайн, Кийра Найтли и Кевин Костнър.

Александър е малкият син на известния български актьор Стоян Алексиев. Учи в Америка, но в момента живее и работи в Лондон. Младият актьор вече очаква новите предизвикателства, провел е разговори с режисьори и продуценти за следващи филми

В "Джак Райън: Теория на хаоса" Алек влиза в ролята на бодигард на руския олигарх Виктор Черевин (Кенет Брана).

Чуйте интервюто с Александър Алексиев

Как попадна в звездния състав на "Джак Райън: Теория на хаоса"?

Попаднах след три прослушвания, три кастинга за различни роли. Първо се явих за една много малка роля, за която предложението беше за три снимачни дни. В този момент си беше вълнуващо, защото идеята да се бачка с Кенет Брана, Крис Пайн и Кевин Костнър е невероятна, магическо е. После ме повикаха на второ прослушване за една малко по-голяма роля, и след третото прослушване, което беше вече месец по-късно, ми пратиха, чрез агентите, договор с предложение да изиграя бодигарда на Виктор Черевин, който се играе от Кенет Брана. И това беше един дълъг път с една много незначителна, малка роля, но с много време прекарано с тези актьори и на снимачната площадка.

Какво е да работиш с Кенет Брана, с Крис Пайн, Кевин Костнър, Кийра Найтли?

С Кевин Костнър съм се виждал, но не успях да се запозная с него, в различни сцени бяхме. Но с останалите трима работихме заедно. Вълнуващо е, защото отивайки на снимачната площадка, първите няколко дни работиш с хора, които си гледал по телевизията. От Кенет Брана съм с впечатления още от малък, вдъхновен съм от него. Очаквах, че няма да може да се комуникира с тези хора. Не знам дали това е някакъв комплекс, дали е нещо, което се заражда у нас. Но още на първия ден, когато настъпи момент, в който видях Кенет Брана, отидох при него с идеята да му се представя, той ми каза: Сандро, здравей, добре дошъл. Хайде да бачкаме и да се забавляваме. От там всичко беше вече много благо. Той е един невероятен диригент, един гений, който работи в невероятен детайл.

Много интелигентен филм.

Различен екшън филм, различен блокбастър, има някакъв пиниз, въпреки че пак има едни продуценти, които стоят по-горе и правят бърз монтаж. Това не е моето кино, но е различно.

Гледах филма. Поздравления, страхотен е. Обичам Джак Райън отдавна, супер бързо минава като филм, готин екшън, интелигентен, както ти казах. Кенет Брана неслучайно си дава един бонус към себе си, като потупване по рамото на лошия герой.

Абсолютно.

Да разбираме обаче, че снимането на такива филми е процес с много точно разписание. Ако днес нямате общи снимки с Кевин Костнър наистина не се виждате, той идва след 5 дена, на друга локация или на същата, пък ти там вече нямаш работа, довиждане.

Да, много строго е разпределено времето, строго е изчислено, защото надвишиш ли, тук го наричат overtime, ако се работи повече от 12 часа, за актьорите, за масовката, това са някакви стотици хиляди за глоби. Примерно масовката, защото си говорих с няколко момчета от там. Това са 300 човека масовка, всеки от тях се надява на overtime, за да получи много повече пари. Но всичко е много добре изчислено, много е строго. Започваш тогава и свършваш тогава. Но в същото време не го усещаш, леко е, няма задължение, не те препира никой, имаш една лекота, имаш асистенти, хора, които те карат да се чувстваш на вярното, правилното място.

Български актьор в екшъна "Джак Райън Теория на хаоса"
netinfo

В Москва ли снимахте, поне вашите снимки, или създадохте илюзията за Москва?

Създадохме илюзията за Москва. В Москва мисля, че замина малка част от екипа, за да правят екстериорни кадри. Интересното е, че примерно един централен район в Лондон успя да пресъздаде атмосферата на Москва. Оператор беше Харис Брокис - един кипърец, невероятен оператор, който успя да създаде тази магия в екстериорните кадри и да имаш усещането за Москва.

От актьорски род идваш, баща ти е големият актьор Стоян Алексиев, знаем го. Той тръгна от Варна, голям преход направи, стигна до Народния театър. В момента е един от водещите актьори там. Брат ти Цветан Алексиев също. Хвърляш ли по едно око какво става в България? Защо замина за Лондон?

Аз живях в Америка, преди да дойда в Лондон, 4 години. Там завърших. След което визата ми изтече, много е сложно. Тук съм по-близо до дома. Много внимателно следя какво се случва в България, откакто съм в Европа. В Америка някак бях далеч и физически, и психически, не можех да следя нищо. В момента следя и чета новините постоянно, интересувам се.

Имам предвид кино новините. Примерно "Под прикритие", другите силни сериали?

Сериали за жалост или за щастие, не гледам. Гледах само "Дървото на живота". По един от каналите съм гледал няколко епизода от "Под прикритие", но не следя нищо внимателно. Но много се радвам, че заснетото стои готино и хората го гледат Това е най-важното.

Наследил ли си нещо от баща си, той е много силен театрален актьор? Във филма ти реално си бодигард, грубо казано, трябваше да си сянка на Виктор Черевин, повече лицето ти играе, отколкото ти.

Да, но то е много реалистично, то е висш пейзаж голямото кино, набляга се на четиримата персонажи, върху тях се насочва киното. Всичко друго е без фокус и е въпрос на късмет да попаднеш там. Не знам талантът докъде играе. Баща ми е много мощен, сигурно съм наследил плешивата глава, след време. Това ще е много кофти, ако стане.

Това е кофти, не ти трябва. Откажи се от баща си.

Не знам какво съм наследил още. Далеч съм от неговото ниво. Той е много по-аналитичен от мен. Аз имам различен стил на работа, но често си говорим за всяка една роля, за която съм се подготвял и в театъра в Америка като работих, и за киното. Защото в България снимам от време на време с един готин режисьор - Павел Веснаков - късометражни филми, които печелят награди. Той сега замина да представи нашия филм. С баща ми си говорим много, помага ми наистина в детайлите най-вече, напомня ми кое е правилното и какъв е пътят.

Кенет Брана правеше много театрални хватки в ролята, което не е типично. Реално най-запомнящият се, даже той бие и Кевин, и Крис, понеже пуска типични театрални физиономии. Той беше най-запомнящият се във филма.

Интересен е начинът, по който ти го определяш. Аз може би не бих казал театрални, а по-скоро бих казал, че той много често вярва на този персонаж Черевин. Той толкова е искрен, толкова болно обича Русия, това му е сърцето, с това диша и с това живее.

Да, той това изиграва.

Изиграва го невероятно.

Не знам дали си плешив в момента? Не си, виждам те на снимки, но имаш други качества, за да плениш прекрасната Яна Титова. Как е Яна?

Яна е много добре. В момента е на разходка с дъщеря ни. Имаме си детенце.

А как така, хем е в Лондон, хем чета в афиша на Народния театър, че играе в "Полет над кукувиче гнездо"?

Народният театър трябва да си подновят афишите, защото знам, че една друга актриса, нейна колежка е на нейно място в "Полет над кукувиче гнездо". Яна доскоро играеше в "Три сестри", продължаваше да пътува, но напоследък не се играе "Три сестри". Дай боже пак да го възстановят, защото ако си го гледал знаеш, че това е един невероятен спектакъл на Коко Азарян, който трябва да продължава да живее.

Тези дни актуална тема в английското общество са българите и румънците. Как го коментирате вие, по младите българи, активните, които имате работа?

Тези, които сме тука, българите, с които аз си говоря и се събираме, всички бачкат нещо. Това е малко нелепо, цялата тази пропаганда, политика ли е, не ми е ясно какво е. Това че сме тук, българи и румънци, за помощи. Не мисля, че ние сме проблема. Ние сме 7 милиона държава, а в Румъния колко са - около 30 милиона. Те са безумно много. Мисля, че не идва от нас притеснението, но понеже се движим заедно, под един знаменател. Няма го това идване. Дори много британци - мои приятели, си правят смешки с всички медии, които се притесняват от българите и румънците. Слагат снимки на празни автобуси, празни места и казват: Нашествието на българите и румънците. Събуждам се, а къщата е пълна с българи и румънци, не мога да си намеря закуска. А в същото време ние също с настроение го приемаме и мисля, че единственият начин, по който ние можем да покажем и да докажем, че това са някакви празни глупости, е да бачкаме и чрез изкуството да покажем, че сме силни и мощни. Всеки, който е бачкатор, дори хора, които мият чинии, които искат да работят и да помагат на себе си и на семействата си. И това е единственият начин, по който ние можем да кажем на хората, че не сме тук за помощи.

Какви планове имаш, какво те очаква? "Джак Райън: Теория на хаоса"ще ти бъде ли трамплин?

Дай Боже. Имам разговори с режисьори и продуценти, имам очаквания за лятото за няколко големи филма, няколко кастинга, които предстоят.