Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей / netinfo
Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
89244
Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
  • Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
  • Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей

"Чичовите конье" е песента, която постепенно завладява света. Виновникът за популяризирането на тази песен от българския фолклор е израелският DJ Саги Абитбул.

Сaги Абитбул е 25-годишен израелски продуцент и DJ, който завладя българския и световен музикален ефир с последния си проект „Stanga". В песента са включени български гласове от „Чичовите конье". Продуктът се появя като клубна версия в началото на тази година, но едва преди две седмици диджеят пуска видео към песента и тя се превръща в тотален хит.

За тази седмица това е най-търсената песен в България, а в южната ни съседка Турция е популярна от седмици. Първата версия на парчето има над 7 милиона гледания в YouTube, но със сигурност това е само началото.

Как Саги открива българския фолклор, какво го вдъхновява да включи "Чичовите конье" в негов проект и ще има ли друго подобно парче, ще разберете от интервюто, което Абитбул даде специално за Дарик.

Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
netinfo

Здравей, Саги, изключително ми е приятно, че имам възможността да запозная българската аудитория с теб и твоята музикална кариера. Как започна тя и кога бяха твоите първи стъпки в музиката?

Всичко започна, когато бях на около 13-14 години. Винаги съм бил любопитен как се прави електронна музика. Слушайки я си представях как допринасям с нещо за света на тази музика. Така започнах да си играя с музикални софтуери, синтезатори, акапели общо взето се опитвах самостоятелно да създавам музика. Преди няколко години, през 2011, направих ремикс към саундтрака на Бързи и Яростни 5 "Danza Kuduro" от Don Omar и Lucenzo. Всъщност първоначално беше "bootleg" ремикс, но след това една музикална компания прояви интерес и се свързаха с мен. Попитаха ме дали бих направил официален ремикс на песента. За мен беше чест да го направя, бях много развълнуван и щастлив от този факт. През следващите години направих миксове за много изпълнители от цял свят като Flo Rida, Sean Paul, Akon, Inna, Andrea Banica, Gustavo Lima и още много.

Уоу, страхотно! Последната ти песен се казва „Stanga" - какво означава заглавието ѝ?

Това е много добър въпрос! „Stanga" е игра на топка, която играех като малък. Вид футболна игра, при която всеки играч има право да докосне топката само веднъж и да се опита да отбележи точка. Нещо като да вкара гол.... След като приключих работа по песента, започнах да търся име, което би описало най-добре текста, поне според мен. Заради малките щрихи от различни видове музика си казах това ще бъде идеалното заглавие за нея.

Как откри българския фолклор?

Това е част от последните ми проекти, в които искам да съчетая електронното звучене с музика от различни части на света в една песен. Непрекъснато изследвам звученето на различните култури и така открих „Чичовите конье", която се оказа българска народна песен.

И по какъв начин тя те вдъхнови за проекта ти „Stanga"?

Когато чух за пръв път „Чичовите конье", тя просто ме отвя. Незабавно в главата ми се родиха толкова много идеи, че аз просто знаех как точно да направя това денс парче. Веднага започнах работа по продукцията и от една идея на друга се получи „Stanga".

Каква е историята на видеото и защо те виждаме само за няколко секунди на една снимка?

Видеото отразява структурата на „Stanga". Това е песен, която от леко и чисто звучене се превръща в мощен клубен трак. В същото време и момичето от клипа показва същността на песента. През деня тя е едно невинно момиче, което се превръща във вампир през нощта. Причината, поради която не съм в клипа, e, че мина много време, откакто пуснахме песента само като аудио, а видео все още нямаше. За да се реванширам на моите фенове и да направим видео, ние изпратихме парчето на германски продуценти, които да го заснемат. В този момент имах много ангажименти - като концерти, работа в студиото и бизнес срещи. Не успях да стигна до Германия, затова изпратих моя снимка, която да прикачат на снимачната площадка, за да ме има дори и само в един кадър.

Върху какво работиш в момента?

Работя по няколко песни, които ще са продължения на последната, включваща комбинация от музика от всички краища на света. От Испания, Индия, Израел и дори монголски вокали и инструменти. Предстоящата ми песен ще бъде като "Stanga" - т.е. отново ще е с вокали от българска народна песен, наречена "Марико". Тя е част от вашата песен „Мари, Марийко".

Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
netinfo

Невероятно, нямам търпение да я чуя! А бил ли си някога в България?

Не, все още не. Но съм чувал много добри неща за България и съм сигурен, че ще я посетя следващата година.

Каква е най-голямата ти мечта?

Да работя с най-големите световни изпълнители, да диджействам с моята музика по цял свят, да виждам как феновете биват докосвани от музиката ми и как просто се забавляват на нея.

Какво ще кажеш на всички твои фенове тук, в България?

На първо място искам да им благодаря за подкрепата в музиката, за това, че ми помагат да сбъдна мечтата си и да завладея всички страни с моята музика. Надявам се скоро да имам възможността да диджействам в България и да видя моите фенове там. Не забравяйте да останете в готовност! Аз тепърва започвам!

Това не е първата песен на изпълнител от друга държава, в която са включени мотиви от българския фолклор. Само за последните месеци има още две такива парчета. Едното е от гръцките диджеи Bang La Decks и носи заглавието „Okinawa", а другото, което дори успя да пробие в ефира на MTV, е от румънците Monoir, Osaka и Brianna, озаглавено „The Violin Song"!

Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
netinfo