/ iStock/Getty Images
За промяна на всичко и с надежда за по-добро гласуват българите в Република Кипър, които днес дадоха своя вот на Европейските избори и на изборите за народни представители в България.

В Република Кипър по неофициални данни има около 30 000 българи, които ще могат да упражнят правото си на глас в общо осем секции в цялата страна до 18:00 часа днес.

Петите поред избори за членове на Европейския парламент ще се проведат днес в Република Кипър. Изборният ден започна в 7:00 ч., от 12:00 до 13:00 ч. има почивка, след което гласуването продължава до 18:00 часа.

Избори 8 в 1

Едновременно с евровота в средиземноморската държава днес се състоят и местни избори след проведената в страната териториална реформа на общините и създадените нови органи на местно самоуправление. Ще се гласува за седем нива представители на местната власт, от кметове до членове на училищни настоятелства.

Кой гласува?

Гласоподавателите в Република Кипър са близо 700 000 от общо население на страната от над 900 000 души. Евродепутати могат да избират и кипърските турци от северната част на Кипър, включени в специален избирателен списък за изборите за ЕП. В Република Кипър по неофициални данни има около 30 000 българи, които ще могат да упражнят правото си на глас в общо осем секции в цялата страна.

За кого се гласува?

Общо 12 партии и коалиции претендират за шест места в европарламента и издигат 63 кандидати, сред които двама независими. За първи път в историята на евроизборите в Република Кипър сред кандидатите за членове на Европейския парламент са и трима кипърски турци, издигнати от кипърски гръцки партии.

Организацията за изборите

Повече от 9000 служители от изборната администрация и 3000 полицаи ще работят за успешното провеждане на изборите 8 в 1. Общо 1847 са избирателните секции в Република Кипър и още 17 в чужбина. 

В Никозия гласуването започна нормално, с хартиени бюлетини и с машина в 7:00 часа сутринта. Рекордните горещини в Никозия отминаха и температурите спаднаха от 44 до 24 градуса днес следобед, което направи изчакването на опашката за гласуване по-поносимо. Хората използваха случая, за да разговарят помежду си, тъй като повечето се виждат "от избори на избори" пред посолството. Тези, които не бяха подали заявления за гласуване онлайн, се наложи да попълнят формуляри на хартия, за да участват в двата вота.

На въпрос за какво гласува Васил, който от 23 години е в Кипър, каза: "За промяна на всичко. Да започнат да си вършат работата политиците, работата, за която са избрани". Попитан обичайно гласува ли, мъжът отговори, че през последните години винаги дава своя вот на избори. Той коментира, че би искал да се върне отново в България.

Да заживее отново в родината си би искала и Валентина, която от 25 години е в средиземноморската държава. Тя днес гласува машинно с надеждата за нещо по-добро.

Кога се очакват резултатите?

Публикуването на резултатите от изборите се очаква да започне на 9 юни вечерта, най-вероятно около 19:30 ч. В понеделник сутринта ще бъдат публикувани имената на избраните евродепутати, както и на общинските съветници, членовете на обществените съвети, членовете на училищните настоятелства.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА