Германски министър нарече фашистка партия френския победител в евровота
Германски министър нарече фашистка партия френския победител в евровота / снимка: БГНЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле нарече френския Национален фронт, победител на европейските избори във Франция, "фашистка партия", предаде Франс прес.

"Френският вот в неделя не беше за една дясна партия, а за една фашистка партия", каза Шойбле на симпозиум в Берлин, посветен на темата за европейската интеграция, съобщава БТА.

"Това е сигнал за всички нас в Европа", каза финансовият министър. Той добави, че друг сигнал за всички в Европа е ниската избирателна активност в някои източноевропейски страни като например Словакия, където 87 процента не пожелаха да упражнят правото си на глас. "Това е срам", каза Шойбле.

По повод победата на крайната десница във Франция Шойбле заяви, че е водил много разговори с френски колеги и приятели, в които е обсъждал изхода от изборите. "Когато чета, че само 39 процента от французите искат да останат в ЕС, си мисля, че това е дори по-висок процент от този във Великобритания", каза финансовият министър на Германия.

"Според мен ние трябва да работим, за да направим Европа по-добра", посочи Шойбле, който е привърженик на по-голямата европейска интеграция и е франкофон, отбелязва Франс прес.