Европа трябва да осъзнае какво се случи във Франция на европейските избори
Европа трябва да осъзнае какво се случи във Франция на европейските избори / снимка: БГНЕС

Европа трябва да осъзнае случилото се във Франция на европейските избори и да настоява за промяна, заяви днес в Брюксел френският президент Франсоа Оланд, цитиран от АФП.

„Европа трябва да осмисли онова, което се случи във Франция, понеже ако след няколко години Европа не е отговорила на очакванията, ще има други вотове - и във Франция, и другаде - против Европа”, каза Оланд при пристигането си за срещата на високо равнище.

Победата на крайнодесния Национален фронт във Франция е проблем на цяла Европа, отбеляза френският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Европейският съюз стана твърде тромав, твърде авторитарен, твърде досаден”, каза британският премиер Дейвид Камерън, след като пристигна в Брюксел за срещата на европейските лидери. Резултатите от европейските избори, на които „еврофобите” показаха, че са във възход, е ясно послание, което не можем просто да пренебрегнем и отминем, каза той, предава БТА.

Камерън призова ЕС да се съсредоточи върху растежа и заетостта, да действа на държавно равнище, когато е възможно, и като съюз, когато е необходимо.