28-годишният Момчил Неков може да е изместил Станишев от челото на евролистата
28-годишният Момчил Неков може да е изместил Станишев от челото на евролистата / БГНЕС

Общо 183 сигнала за нарушения и 71 жалби са постъпили в Централната избирателна комисия в изборния ден. Около 15 от сигналите са за купуване на гласове, а най-голям е броят на оплакванията, свързани със случайно разкриване на вота при откъсването на отрязъка от бюлетината или при пускането й в урната. Сред сигналите има и такива за различни опити за агитация, включително чрез SMS-и.

В страната са гласували 2 601 937 души, а в чужбина - 25 679 души. В ЦИК трябва да бъдат повторно обработени общо 11 833 протокола от секционните избирателни комисии и едва в сряда комисията да се произнесе окончателно.

Според информация на база предварителното преброяване стана ясно, че има разместване в листите на „Коалиция за България", където номер 15 от листата Момчил Неков е събрал голям процент от преференциалния вот и дори има възможност да е изместил лидера на партията Сергей Станишев.

Според редица наблюдатели това се дължи на факта, че голяма част от избирателите са зачеркнали номер 15 и в квадратчето за партия, и в кръгчето за преференциален вот.

По първоначална информация именно в резултат на преференцията е настъпило разместване и в листата на „Реформаторския блок", където според първоначална информация Меглена Кунева е била изместена от втория в листата Светослав Малинов.

От ЦИК засега се въздържат от официално потвърждение на тези данните, тъй като все още не е завършило повторното обработване на протоколите от изборите.