/ ThinkStock/Getty Images
Зов за помощ от родителите на бебе Калина към всички добри хора. Яна и Явор от град Варна споделиха историята си в социалните мрежи и призоваха за съдействие.
 
 

Здравейте, Добри Хора! Не бихме искали да се запознаваме така, но сериозността на ситуацията ни го изисква. Ние се...

Публикувахте от Да дарим бъдеще на бебе Калина в Вторник, 28 май 2019 г.

Дъщеричката им се ражда на 22 март. Като всички бебета малката Калина развила жълтеница още през първите дни след раждането си. Никой обаче не подозирал, че това е признак за по-сериозен проблем.

На 28 април 2019 Калина получила вътрешен кръвоизлив и спешно я приели в болница “Света Марина” във Варна. Кръвта й не се съсирвала в резултат на липсата на витамин К, стойностите на билирубин били твърде високи. Тези симптоми показвали, че нейният черен дроб и жлъчка не функционират правилно.

Последвали множество изследвания: кръвни тестове, ехографии, скенери, ядрено-магнитен резонанс. От болница “Света Марина” били поставени пет предполагаеми тежки диагнози: Остра и подостра чернодробна недостатъчност; Неонатална холестаза; Кървене от ГИТ; Анемия; Дупликационна дуоденална киста; ДД Киста на холедоха; ДД Билиарна атрезия.

Оттам изпратили семейството в „Пирогов” с надеждата за оперативно лечение, което специалистите след много изследвания отново, преценили, че не могат да извършат на място.

Вероятната диагноза за тях била: Атрезия (липса или запушване) на жлъчните пътища и бебе Калина била насочена за активно наблюдение от детски гастроентеролог в "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев" в София с оглед последваща чернодробна трансплантация.

Новата надежда била операция Kasai в Хамбург, Германия, която обаче не направили поради напредналата фиброза (III-IV степен) на черния дроб и невъзможност дробът да бъде спасен. От Хамбург семейството се върнало с диагноза: Цироза на черния дроб (Фиброза (III-IV степен) в резултат на неонатална холестаза и билиарна атрезия (липса на жлъчни пътища).

Единствената алтернатива и надежда за живот за бебе Калина остава чернодробната трансплантация, за която има много малко време. Операцията трябва да се направи в чужбина до края на ЮЛИ, а сумата, която трябва да се заплати е 500 000 лв.

Помогнете да спасим тази малка и чиста душа!

- Левова банкова сметка в Обединена Българска Банка (ОББ):
BG78UBBS80021083667140
- Бенефициент: Калина Яворова Сидерова
- PayPal на майката: yana.obreshkova@gmail.com
- Кампания в Help Karma: https://helpkarma.com/campaign/da-darim-badeshte-na-bebe-kalina-495?fbclid=IwAR1zvGXqTtdT7MscCPpzEO1y-7j4jigJfX02QSc6RlbvY0Q_3mcSmbjBgZs
- Благотворителен базар във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/441342566667595/