Златните ни момичета по шахмат се прибраха на родна земя.

Българските шахматистки станаха европейски шампионки


"За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и отбор, всяка една даде всичко от себе си, желанието ни за победа и себераздаването дадоха резултат. Всяка една чувстваше подкрепата на останалите. Надявам се тези успехи да допринесат за окончателното изчистване на ситуацията с шахмата в България. Радвам се, че вървим по пътя на това отново да бъдем признати международно". Това заяви Антоанета Стефанова при завръщането на българските шахматистки от Европейското отборно първенство в Черна гора, където те спечелиха титлата.

БГНЕС


Шампионките бяха посрещнати на Летище София от премиера Николай Денков и спортния министър Димитър Илиев след историческия си успех в Будва. "Това е един споделен успех, затова е по-сладко. Ние постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на всички, които направиха този успех възможен. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си, аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България", каза още Стефанова.

"Много съм щастлива, че този път бяхме водени от Антоанета Стефанова, за нас винаги е радост да учим от нейния професионализъм. Радваме се, че ние със своя талант и работа също допринесохме за този успех. Винаги даваме всичко от себе си, знаем, че сме силни. Сега сме европейски шампионки, от моя резултат също съм много доволна и това ми дава мотивация", сподели Нургюл Салимова, която получи и индивидуално отличие в Будва, след като не загуби нито една от деветте си партии.

БГНЕС


"През цялото време работихме в един екип, тя (Стефанова) ни даваше спокойствие, защото има голям опит в такива състезания и доста допринесе със своя опит. Аз още не мога да осъзная, не сме спали, ще ми трябва още малко време да осъзная", каза Белослава Кръстева.

"За мен е една изключителна радост и чест, за нас е чест да сме водени от Антоанета, защото всяка една от нас е израснала с мечтата да играе рамо до рамо с нея. Ние постигнахме един уникален успех", бяха думите на Виктория Радева.

Треньорът на отбора Петър Арнаудов изтъкна, че следващата голяма цел е шахматната Олимпиада следващата година. "Следващата година е олимпийска, така че ще се готвим за Олимпиадата. Това е млад отбор, всички са на 20 години, те сега започват. Млади, умни, амбицирани, мотивирани. Ние бяхме много щастливи, беше доста драматично в последната партия. Когато съперничката се предаде, не можехме да повярваме". 

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.